Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’ndan bordro yakma eylemi

Ülke genelinde maaş zamlarını protesto etmek için alanlara çıkan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı sendika üyeleri, İzmir’de...

TAKİP ET

Ülke genelinde maaş zamlarını protesto etmek için alanlara çıkan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı sendika üyeleri, İzmir'de bordro yakma eylemi yaptı.

Konfederasyon İzmir Temsilcisi Adem Yıldırım, 'Bugün maaşlarımızı aldık ve gördük ki kamu emekçisi daha fakir hale getirilmiştir. Kamu emekçileri enflasyona ezdirilmiş açlık ve sefalete mahkum edilmiştir' diye konuştu.

Yıldırım, 'Milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailelerini sevindirecek yüzdelik ve seyyanen zamlar değil her dönem yaşadığımız kayıpların giderilmesi ve en düşük memur maaşının en az 32 bin TL'ye çıkarılmasıdır' ifadelerini kullandı.

 

'KAMU EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI EK ZAMLARLA ÇÖZÜLEMEZ'

Yıldırım, kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik ve ek zamlarla çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Yıldırım, ''Ülkemizde yaşam şartları ağırlaşmış pahalılık koşulları mutfakları kavurmuştur. Doğalgaza, elektriğe, suya, benzine, motorine, gıda maddelerine, ulaşıma fahiş oranlarda zam yapılmaktadır. Türk lirası, dolar ve Euro karşısında erimekte günden güne yurttaşların alım gücü düşmektedir' dedi.

'HAKLI TALEPLERİMİZİ DUYMAZDAN GELMEYİN'

'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimden önce 'en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı' vaadinin üzerinden iki ay geçmemiştir ancak en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılacağını açıkladığı günden bugüne çoktan erimiştir' diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

'Bilindiği gibi 2023'ün ilk 6 ayında yüzde 11,77'lik enflasyon farkı ve 2021 yılı toplu sözleşmeden gelen yüzde 6'lık artış üzerine seyyanen yapılan 8 bin 77 TL'lik zammın emekçilerin beklentisini karşılamadığını bir kez daha belirtiyoruz.

AKP iktidarı ekonomik krizin yükünü tamamen emekçilerin sırtına yıkan, gelir adaletsizliğini derinleştiren, açlığı ve yoksulluğu artıran politikalara yönelmiştir.

Maaşla çalışanlar ağır vergiler ve enflasyon altında ezilmekte sözde maaş artışları şimdiden yok olmuştur. Buradan hükümete seslenmek istiyoruz: Haklı ve meşru taleplerimizi duymazdan gelmeyin!.'

'SEYYANEN VE YÜZDELİK ORANLAR KABUL EDİLEMEZ'

Yıldırım, emekli memurlara seyyanen zam yapılmamasını şu sözlerle eleştirdi:

'AKP iktidarı sermayenin sesine değil, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiş, emekçilerin sesine kulak vermeli ve her zaman yaptığı gibi kurnazca rakamlar üzerinde oynayarak, hayali bir yaşamın resmini çizmekten vazgeçmelidir.

Emekliliğe yansımayan, adaletsizliği artıran, verilen sözleri tam olarak karşılamayan seyyanen ve yüzdelik oranlar kabul edilemez.'

'EKONOMİK KRİZİN BEDELİ KAMU ÇALIŞANLARININ SIRTINA YIKILMAMALI'

Vergi oranlarındaki büyük artışlara da tepki gösteren Yıldırım, eylemdeki memurlar adına yaptığı konuşmasında şu taleplerde bulundu: 'Tüm emekçilerin ödediği vergilerin sınırı makul rakamlara çekilmelidir ve yaşamsal giderlere getirilen vergiler geri çekilmelidir. Ekonomik krizin bedelinin kamu emekçilerinin ve çalışanlarının sırtına yıkılmasından vazgeçilmelidir.'

'İktidarın acı reçeteleri IMF politikalarının kötü kopyasıdır ve kaldırılmalıdır' diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

'22 bin TL'lik en düşük dereceli memur maaşı içinde, 11 bin 128 TL'lik kısım emekli maaşı hesabına dahil edilmemektedir. Bundan sonra bu seyyanen rakam, maktu rakam olarak belirlenecek ve daha sonraki hiçbir artışa bu rakamın baz teşkil etmeyecek olması iktidarın kurnazlığıdır.

Enflasyon farkı, ortaya çıktığı ay itibarıyla ödenmelidir. Adeta bir soygun mekanizması gibi işleyen vergi diliminde maaş artışları sonrasında kesilen oranlar yeniden düzenlenmelidir.

Torba yasadaki seyyanen artıştan emekli kamu emekçilerinin yok sayılması Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.'

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme