'Muhalefetin siyaseti yok'

ŞAHA ÇİMEN 2. Seferihisar Kitap Günleri kapsamında Sığacık'ta gerçekleşen etkinliklerin son gününde Seçimler ve Sol paneli...

TAKİP ET

ŞAHA ÇİMEN

2. Seferihisar Kitap Günleri kapsamında Sığacık'ta gerçekleşen etkinliklerin son gününde Seçimler ve Sol paneli düzenlendi. Hava muhalefeti nedeniyle Sığacık Yaratıcı Yazarlar Evi'nde gerçekleşen etkinliğe Sol Parti MYK Üyesi Alper Taş katıldı. Alper Taş, seçimlerdeki başarısızlığı 3 başlık adı altında toplayarak, başarısızlığın nedenini Millet İttifakı'nın örgütsüz olmasına bağladı.

28 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Alper Taş, 'Yenilmedik değil, kazanamadık. Dünyadaki tüm sol ve sosyalist hareketler kazanıyor da tek biz kazanamıyoruz diye bir gerçeklik yok. Bazen yurtdışına toplantılara gidiyorum. 'Türkiye'ye ne olacak, Türkiye Solu'nun hali ne olacak' diyorlar. Ben de diyorum ki bir kendine bak. Almanya'nın Sol' unun hali nerede, Fransa'nın Sol'unun hali nerede? Bütün dünyada sol ile ilgili böyle bir tablo var. Bu tablo uzun bir tablo' dedi.

3 BAŞLIKTA TOPLADI

Cumhur İttifakı'nın seçimi hile ve hurda yoluyla kazandığını iddia eden Alper Taş, bu konuda muhalefeti suçladı. Taş, 'Bizler hile hurda ile bir seçime girileceğini bildiğimiz için bu seçime girmeyecektik. Diyecektik ki kardeşim biz bu koşullarda seçimlere katılmıyoruz. Ne haliniz varsa görün. Bunu diyemeyen bir muhalefetiz. Bu cesareti gösteremeyen bir muhalefetiz. Seçimlere girdik. Hile ve hurdayı da engelleyemedik. Kaybettik. Burada bize düşen görev ne ve neden kaybettik, nasıl kazanacağız? Bu soru çok kritik bir sorudur. Bu soruyu kendimize soracağız. Bu konuda çok ciddi bir öz eleştirel tartışma yapmamız lazım. Mesele burada hepimizin aynı yerde devam etmemesi konusunda hepimizin çok duyarlı olması gerekiyor. Hangi partinin üyesiysek, hangi sendikal örgütlerinin içerisindeysek, hangi demokratik örgütün içerindeysek bizlerin bu tartışmayı kapatarak yola devam edemeyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Bunun ilk şartı tartışmaktır, öz eleştirel bir süreç içerisinde olmaktır. Bu oldukça önemlidir' dedi.

Örgütlü olmak

'Nasıl kazanacağız, nereden başlayacağız' sorularına karşılık 3 başlık açan Alper Taş, 'Çözüm noktalarından birincisi, kaybettiğimiz asıl yer örgütsel noktalardır, örgütsel boyuttur. Muhalefet örgütsüzdür bunu kabul edelim. Bizler örgütsüzüz. Devleti arkasına alan iktidar, güçlü örgütlü ve sadece tepede yukarıda değil, aşağıda da güçlü. Vakıflarıyla, tarikatları ile cemaatleriyle çok güçlü bir ve çok örgütlü bir yapıya sahip. Buradan bakmak lazım ve çok acımasız olmamak lazım. Öyle hepimizin eşit koşullarda mücadele ettiği bir güç değil. Seçimlerden sonra % 48'in hem sahada hem sandıkta örgütsüz olduğunu anlamıştık. Örgütlenme konusunda kendimizi geliştirmemiz lazım, çoğalmamız lazım. Örgütleyelim diye de olmuyor. Onun için iyi bir iletişime iyi bir tarza ihtiyaç var. Yukarıdan değil içeriden konuşmak lazım' dedi.

 

Yukarıdan aşağıya kültürel hegemonya

Muhalefetin siyaseti yok diyen Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Özellikle Millet İttifakı'nın siyaseti yok. Sol'da var ama bizim muhalefetimiz yeterli olmuyor. Çok köklü bir iddiaya, alternatife sahip değil. O noktada muhalefet bir farklılık, bir umut yaratamıyor. Çünkü oranın hakiki temsilcisi var. Bu yüzden seçim sonuçları hepimizi sola çağırıyor. Halkçı, laik, anti cinsiyetçi kötü sorununun demokratik çözümünü savunan bir program etrafında inşa edilen siyasete bunun etrafında yürümek gerekiyor. Çünkü birleşe birleşe sayısal manada kazanamıyorsun. Birleşe birleşe kazanırsın ama birtakım politikalar ekseninde kazanırsın. Doğru ve devrimci politikalar etrafında birleşirsen kazanırsın. Yoksa yan yana gelip, hadi kazanıyoruz diye öyle bir şey yok. Bu dünyada da olmadı Türkiye'de de olmadı.
Karşımızdaki iktidar basit Anavatan Partisi gibi Doğru Yol Partisi gibi bir iktidar değil. Bir siyasal İslamcı ideolojiye dayanıyor. Aynı zamanda piyasacı aynı zamanda özelleştirmeci. Yukarıdan aşağıya bir kültürel hegemonya kurmaya çalışıyor buna karşı bizim başka bir ideolojik başka bir kültürel boyuta ihtiyacımız var. Sen Millet İttifakı olarak siyasal İslamcıyı aşağıdan yukarıya bir laiklik kavramını dile getiremiyorsan bu ideoloji kültürel hegemonyayı nasıl kıracaksın. Kıramazsın mümkün değil'

Bakmadan Geçme