Azı karar, çoğu zarar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun süren soğuk havaların ardından haziranla birlikte kavurucu sıcaklar geldi. Güneşin sağlık için faydaları saymakla bitmiyor ancak güneş ışınlarıyla aşırı temas ciddi sağlık sorunlarını neden oluyor. Güneşten gelen ışınların kanser yapıcı etkisi bulunduğunu aktaran Dr. Ali Sönmez, şöyle konuştu: “Açık tenli bir kişi güneş ışınlarına karşı daha hassas. Bunun yanında çocuklar, yaşlılar ya da ailesinde cilt kanseri öyküsü olanlar güneş ışınlarına çok daha fazla dikkat etmeli. UV ışınlarının en yoğun olduğu öğle saatlerinde, ışınlara çok uzun süre maruz kalınması sonucu ışınlar vücutta birikici etki yaparak cilt hasarına neden oluyor. Direkt ışınların haricinde asfalt ve kumla yansıyan ışınlar da cilde hasar veriyor.”

HANGİ GÜNEŞ KORUYUCUSU?
Sönmez piyasada pek çok farklı tipte güneş koruyucusu satıldığına dikkat çekerek, tercih yapılırken dikkatli olunması uyarısında bulundu. Sönmez satın alınan koruyucunun mutlaka geniş spektrumlu olması gerektiğini belirtti.

CİLDE GÖRE DEĞİŞİYOR
Güneş koruyucular cilt tipi ve ten rengine göre değiştiğini söyleyen Sönmez, “Örneğin, kuru cilde sahip olanlar daha yoğun kıvamlı ürünleri kullanır, yağlı ciltler daha akışkan kıvamda ve yağlı olmayan ürünler kullanmalı.” dedi.

15 DAKİKA YETERLİ

Sönmez D vitamini konusunda ise şunları söyledi, “Mart ve ekim ayları arası D vitamini açısından en etkili dönem. Bu aylarda özellikle 11.00 ve 15.00 saatleri arası D vitamini için en uygun saatler. D vitamini alabilmek için saatlerce güneşte kalmak son derece sağlıksız. 15-20 dakika kol, dirsek altı, bacak ve diz altı bölgelerinin güneş görmesi yeterli. Şapka ve gözlük kullanımı da yaz aylarında güneşin zararlı etkilerine karşı, sınırlı da olsa, koruyuculuk sağlayabilmekte.”

Azı karar, çoğu zarar

Yorumlar kapalı.