Bakan Tunç açıkladı: Öngörülen bütçe 198 milyar 703 milyon!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum gerçekleştirdi. Bakan Tunç, 2024 yılı için öngörülen bütçenin 198 milyar 703 milyon 54 bin TL olduğunu söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerinin sürdüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bir sunum gerçekleştirdi. Bakanlığın bu sene öngörülen bütçesinin 198 milyar 703 milyon 54 bin TL olduğunu belirten Bakan Tunç, demokratik, temel hak ve özgürlükleri öne alan ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve sivil bir anayasanın gerekliliğini belirtti.

“YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA”

Kanunlarda gerçekleştirilen yenilikler ve Anayasada gerçekleştirilen reformlarla önemli mesafeler kaydedildiğini, ayrıca yeni bir Anayasaya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Bakan Tunç, “Darbe döneminde hazırlanan mevcut anayasanın, hukukun üstünlüğünü esas alan bir anlayışla hak ve özgürlükler çerçevesinde yenilenmesi elzemdir. Bugüne kadar Anayasamızda 19 değişiklik paketi ile 184 değişiklik yapılmış ve 200’den fazla noktaya temas edilmiştir. Zaman içerisinde Anayasamızın yeknesaklığı bozulmuş ve adeta yamalı bir bohça haline gelmiştir. Bu, herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Bu itibarla demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, toplumun her kesiminin görüşlerini ihtiva eden ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve sivil bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur. Ülkemiz özellikle son yıllarda sürekli bir gelişim, kalkınma ve değişime sahne olmuş, ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler toplumda yeni ihtiyaçları doğurmuş, bu yeni ihtiyaçlara cevap verecek güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi için hükümetlerimiz döneminde yargı alanında reform irademiz kesintisiz sürmüş, bu dönemde planlı bir reform süreci hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, 2009 yılında birincisi, 2015 yılında ikincisi, 2019 yılında üçüncüsü hazırlanıp açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgeleri ve 2014 ile 2021 yıllarında açıklanan İnsan Hakları Eylem Planları çerçevesinde önemli hedefler belirledik. Bu hedefler doğrultusunda çok sayıda yargı paketini Türkiye Büyük Millet Meclisinde yasalaştırdık ve idari düzenlemeleri hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİNALAR

Depremden etkilenen illerde adalet hizmetlerini doğrudan etkilediğini aktaran Bakan Tunç,  “Adalet teşkilatı olarak hızlı bir planlamayla tüm imkanlarımızı bölgeye seferber ettik ve önlemleri gecikmeksizin aldık. Bu çerçevede öncelikle kimsenin hak kaybına uğramaması için olağanüstü hal kapsamında ‘Yargı Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ yayımlanmıştır. Bölgede adli soruşturmaların gerçekleştirilebilmesi için bin hakim ve savcı ilaveten görevlendirildi. Soruşturmalarda delil tespitleri ile ilgili olarak 984 bilirkişi bölgeye sevk edildi. DNA ve kimlik tespitleri için 538 adli tıp uzmanı bölgede görevlendirildi. Kardeş adliye projesi çerçevesinde de 8 bin 951 adliye personeli bölgeye görevlendirildi” dedi.

ARABULUCULUK UYGULAMASI

2018 yılı itibari ile dava şartı arabuluculuk uygulamasından edinilen tecrübe ve olumlu geri dönüşler ile 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkları, dava şartı arabuluculuk kapsamına aldıklarını dile getiren Bakan Tunç, “Burada da önemli bir başarının sağlandığını görüyoruz. Özellikle kira uyuşmazlıklarında bakımından 19 bin 737’si anlaşma sonuçlanmıştır. Yani yaklaşık 40 bin kişi adliye kapısına düşmeden karşılıklı uzlaşarak sonuca ulaşmıştır. 2016 yılında kanunlaştırdığımız 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu, sistemimizde yapılan en önemli reformlardan biridir. Özellikle uygulama sorunlarını ortadan gidermek için şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

İHA

Bakan Tunç açıkladı: Öngörülen bütçe 198 milyar 703 milyon!

Yorumlar kapalı.