Bilimden ölüme gol

featured
Doctor with stethoscope listening to huge heart beat. Ischemic heart disease, heart disease and coronary artery disease concept on white background. Pinkish coral bluevector vector isolated illustration
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknik, sentetik haberci ribonükleik asit (mRNA) kullanıyor. Ribonükleik asit, vücudun hücrelerimizi oluşturan ve düzenleyen proteinleri oluşturmak için kullandığı DNA dizilerinin bir ‘planını’ oluşturuyor. Bilim insanları mRNA’yı değiştirerek, farklı biyolojik süreçler için farklı talimatlar verebilirler. Bu teknik şimdiye kadar sadece fareler üzerinde test edilmiş olsa da, insanlarda denendiğinde aynı etkiyi gösterirse, kalp krizi geçirenler için hayat kurtarıcı bir tedavi olma potansiyeline sahip. Araştırmanın ortaya koyduğu esas fikir, yenilenme kabiliyeti çok az olan kalp kası hücrelerinin, vücut tarafından diğer çeşitli özelleşmiş hücrelere dönüştürülebilen kök hücreler gibi davranmasını sağlamak.

 

“Hiç kimse bunu bu ölçüde yapamadı”

 

Teksas’taki Houston Üniversitesi’nden biyolog Robert Schwartz, yapılan araştırmanın sonuçları hakkında, “Hiç kimse bunu bu ölçüde yapamadı ve bunun insanlar için olası bir tedavi olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Kalpleri hasar görmüş ve bundan etkilenmiş canlı fareleri içeren çalışma, mutasyona uğramış transkripsiyon faktörleri Stemin ve YAP5SA enjekte edildikten sonra, miyosit çekirdeklerinin 24 saat içinde en az 15 kat çoğaldığını gösterdi. Kardiyovasküler sağlığın incelenmesi bilim insanları için bir öncelik olmaya devam etmekte. Kalp hastalıkları şu anda ABD’de önde gelen ölüm nedeni olarak gösteriliyor. Tüm ölümlerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Bilimden ölüme gol

Yorumlar kapalı.