‘Hayvanların da duyguları vardır’

Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat depreminde yaşadığımız tarifsiz acıların izleri hala devam ederken deprem bölgesinde çalışmalar gerçekleştiren Türk Veteriner Hekimleri Birliği bu süreçte yapılan çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirdi.

‘Hayvanların da duyguları vardır’
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaç hayvan hayatını kaybetti?

hayvanlarin da duygulari vardir whatsapp image 2024 02 04 at 18.08.30MF: Aynı şekilde bu soruya da net bir cevap veremiyoruz maalesef. Özellikle sahipli hayvanlarla ilgili kayıt zorunluluğunun henüz tam anlamıyla uygulanmadığı süreçte, bir de deprem gibi olağanüstü zor ve kaotik koşullarda buna ilişkin net bir veri ortaya koymak daha da imkansız bir hale geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre çiftlik hayvanları açısından bir değerlendirme yaparsak en az 8.500 büyükbaş ve 66.000 küçükbaş hayvanın öldüğü söylenebilir.

 Kaç hayvan bölgeden farklı lokasyonlara götürüldü?

MF: Bölgede görevlendirilen veteriner hekimler ilk olarak yaralı hayvanların tedavilerini yapmış, daha sonra bu hayvanların eğer bir kayıt verisine ulaşılabiliyorsa sahipleri bulunmaya çalışılmıştır. Diğer hayvanların ise hızla güvenilir barınma ortamlarına nakli gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla daha çok yakın illerdeki belediye olanakları ile gönüllü veteriner hekimlerin belirlediği noktalar tercih edilmiştir. Bu konuda da bir sayı vermek doğru olmayacaktır.

Deprem bölgesinde gerçekleştirdiğiniz faaliyetleriniz hakkında paylaşmak istediğiniz anınız var mı?

MF: Bölgede görev yapan her meslektaşımın çok farklı anıları bulunmakta ama benim için en unutulmaz olanlardan biri, kendisi de depremde göçük altında kalıp uzun saatler sonrasında kurtarılan ve kısa bir dinlenme sonrasında gönüllü olarak hayvanlara yardım edebilmek için çadırlarda kurduğumuz tedavi merkezine gelen Hatay’daki meslektaşımdır. Sadece kendisi değil elbette, birçok meslektaşım olağanüstü bir özveri ile bu süreçte çalışmış, hem insanlara hem de hayvanlara yardımcı olmuştur.

Günümüzde şuan ki şartlar o bölgede nasıl? Oradaki hayvanlar hala bakım, gıda ihtiyacı hissediyor mu? Nasıl yaklaşılmalı? Elimizden neler gelir, nasıl bilinçlenebiliriz?

MF: Bölge veteriner hekimler odalarımız ve hem kamu hem de özel olarak çalışan veteriner hekim meslektaşlarımız görevlerinin başındadır. Depremden sonra kısa bir süre içinde bölgede hayvan sağlığı hizmeti sunmaya başlamışlardır.  Yardımcı olmak isteyen vatandaşlarımız TVHB’ye ya da doğrudan bölge oda başkanlıklarına ulaşabilirler.

‘Hayvanların da duyguları vardır’

Yorumlar kapalı.