İşitme engeli turizme engel değil

İzmir Turist Rehberleri Odası (İZTO), Erasmus ulus ötesi projeleri kapsamında 2020 yılında başlanan ‘Turizmde İşaret Dili’ Projesinin son konferansını, İzmir Ticaret Odası seminer salonunda gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen konferansa İl Turizm müdür yardımcısı Kaan Erge, İZTO yönetim kurulu başkanı Macit Şaşzade, İZTO yönetim kurulu başkan vekili Ayça Kesici, proje koordinatörü Gamze kaya, Mavi Pencere derneği başkanı Gökhan Kaya ve davetliler katılım sağladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demet Gürgen

 

Sunum öncesinde proje hakkında kısa bir bilgi veren Gamze Kaya şu ifadeleri kullandı:

Öğretim programı, eğitim materyallerinin içeriğini kapsayan egzersizler ve alıştırmalar, ölçme değerlendirmeler ile yapıldı. Projenin sonunda da turizm terimlerini içeren bir sözlük oluşturduk. Web sitemize girerek herhangi bir üyelik, ücret ödemeden isteyen her turist rehberi sisteme girerek eğitimi tamamlayabilir. Şu an biz Türkçe, İngilizce, Portekizce, Almanca dillerinde kullanılabilir şekilde işaret dillerini içeren sitemizi hazırladık. İlerleyen süreçte başka dillere de projemize katmayı planlıyoruz. Girişimli bir sistem kullanmak isteyen herkesin kullanımına açık. Mümkün olduğu kadar fazla bireye ihtiyaç duydukları hizmeti verebilecek kişilerin eğitimini de sağlamaya çalıştık.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Erge,” Herkes bilir ki yabancı biri ülkemize geldiğinde ülkede bulunan diğer bireylerle iletişim kurmak zorundadır. Yabancı misafirlerimizle dil bilmeyen insanlar arasındaki iletişim jest ve mimikler ile kurulabilmekte. Ses ana iletişim olarak sayılabilir. Peki karşıdaki bireyin alıcıları kapalıysa?. Tam olarak burada işaret dilinin önemi ile karşılaşıyoruz aslında. Bu proje ile Türkiye’de bir ilke imza atıldı. İmza atılan bu proje iletişimde ki engelleri ortadan kaldırıyor” dedi.

 

Şaşzade, “Odamız engelsiz turizme katkıda bulunmak için 2015 yılından beri çalışıyor. Toplanmamıza sebebiyet veren bu proje aslında bu gün son konferansıymış gibi görünüyor. Aslında bu bitişten sonra bir başlangıç olacak. Çünkü uygulama pilot bölge olarak seçilen sahalarda kullanımına başlanacak. Projeyi bitirmiş olmanın da mutluluğu içindeyiz. Bu kapsamdaki yeni projeler için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Projenin çok önemli olduğunu belirten Kesici,” Çok emek verdiğimiz bir proje olduğunu belirtmek istiyorum. Ama projeye ilk başladığımızda biz de tam olarak neye başladığımızı bilmiyorduk. Yaptığımız ilk proje bize bu konuda öncülük etti. Sahada yaşanan bu eksiği mavi pencere derneği ile paylaşınca çok heyecanlanmıştım. Sonrasında bu durumu İZRO yönetim kurulu ile görüştük. Böylece projenin süreci başladı. Bu sürecin ilk zamanları covid salgını dönemine denk geldi. Bu iyi bir şeydi projeyi yazarken evde bulunacaktık. Projeyi bitirdikten sonra 2019 yılında başvuru yaptık. Sonrasında proje yapılırken covid salgını zorluk yaşattı. Çünkü toplantıların yüz yüze yapılmasından yanaydık. Bu durum yıldırmadı ve çevrimiçi toplantılar düzenlemeye başladık. Bu proje uluslararası bir proje bu yüzden farklı ortaklarımız vardı. Bu ortaklarımız bizim yaptığımız programları kendi ülkelerine uyarlıyorlar. Ortaklarımız da farkında ki yaptığımız bu proje sadece Türkiye turizmi için değil dünya turizmi için çok önemli bir adım. Siteden sadece turist rehberleri değil giriş yapan herkes yararlanabilecek. Her ülkenin işaret dili var fakat dünyada ortak bir işaret dili yok bizim tüm amacımız bu ortak turizm dilini oluşturmaktı. Çünkü meslektaşlarımız katıldıkları turlarda bu tip işitme engeline sahip misafirlerimiz ile karşılaşıyordu. Çoğu misafirimiz yanında tanıdığı biri olmadan gelemiyordu. Bu proje ile sadece turist rehberi ile iletişim kurabilecek çünkü ortak turizm dili kolaylık sağlayacak. Eşi benzeri olmayan bir projeye imza attık. Hem eşsiz hem ücretsiz. Bu sitede videoların bulunmasının sebebi biz rehberlerin çalışma saatlerinin belirsiz olması. Videolar her zaman sitede bulunacak isteyen herkes her zaman videolara erişim sağlayabilecek. Projenin son aşaması saha uygulamaları olacak. Üç pilot bölge seçildi. Bu bölgelerde bulunan yürüyüş rotalarından gerçekleştirilecek. Bu uygulamanın öncüsü ise İzmir Valiliği olacak” şeklinde konuştu.

Projenin koordinatörlüğünü yapan Gamze Kaya,” Proje, Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği (Türkiye), Doncaster Deaf Trust (İngiltere), Rheinisch -Westffalisches Berufskolleg Essen (Almanya) ve Navegadores Consultores- Consultore (Portekiz) Kuruluşlarının ortaklığı ile yapıldı. Proje, A1, A2 ve B1 seviyesinde hazırlanan içerikler ile kullanımda olacak” diye konuştu.

Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği başkanı Gökhan Kaya, sistemin nasıl kullanıldığını yansıtılan ekrandan davetlilere anlattı. Sitede bulunan videolardan örnek göstererek nasıl kullanılacağına dair adımları gösterdikten sonra konferans sonlandırıldı.

İşitme engeli turizme engel değil

Yorumlar kapalı.