İzmir’de mutlaka gezilmesi gereken 10 yer!

İzmir'de mutlaka gezilmesi gereken 10 yer neresi? Yanıtı haberimizde...

İzmir'de mutlaka gezilmesi gereken 10 yer!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, Ege Bölgesi’nde yer alır. Tarihi çok eski dönemlere dayanan bu şehir, birçok medeniyetin izlerini taşır ve zengin bir kültürel mirasa sahiptir. İzmir’de gezilip görülmesi gereken birçok önemli yer bulunmaktadır.

İşte bu yerlerden bazıları: 

1) Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Binlerce yıldır bölgenin en önemli konumunda bulunan İzmir, sahip olduğu avantajlı limanı sayesinde ticaretin de merkezi konumunda.

Geçmişte ülke içerisinden çeşitli ürünler İzmir’e getirilip buradan denizyolu ile yurtdışına gönderilirmiş. Bu durum İzmir’i özellikle de Kemeraltı olarak adlandırılan bölgeyi ticaretin kalbi haline getiriyor.

Bugün Tarihi Kemeraltı Çarşısı uluslararası çapta ticari hareketliliğe sahip olmasa da canlılığını devam ettiriyor.

2) Smyrna Antik Kenti

Agoranın sözlük karşılığı çarşı, pazar, şehir merkezi gibi kelimelere karşılık geliyor. Ticaretin, dinin, politikanın, sanatın ve şehrin kalbi olan Agora tanrılara sunulan adakların, heykellerin ve anıtların bulunduğu bir mekân.

İzmir’in tarihi yerleri arasında ilk sırada yer alan İzmir Agorası’nın milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar Dönemi’nde inşa edildiği tahmin ediliyor. İzmir Agorası en büyük ve günümüze kadar en sağlam gelen agoralardan. Bu tarihi mekândan çıkan eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

İzmir’in adını aldığı Smyrna geçmişte en az Efes ve Bergama antik kentleri kadar önemli bir konumdaymış.

Roma İmparatoruluğu’na bağlı olan bu kent imparatorluğun en prestijli haklarından olan imparator adına tapınak yapma hakkına tam 3 kez sahip olmuş.

Agora’nın da içerisinde bulunduğu antik kent ayrıca dünyanın en büyük antik tiyatrolarından birine ve stadyuma da sahip.

3) İzmir Saat Kulesi

İzmir’de gezilecek yerlerin sembolleşmiş figürlerinden olan Saat Kulesi 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Sadrazam Mehmet Said Paşa’nın isteğiyle yaptırılmış.

Kulenin mimarı ise Alman Konsolosluk binasına da yapan mimar. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiş.

Kulenin yapım tarihinden, 1901’den bu yana hiç durmayan bu saat bugün hala çalışıyor.

4) Kadifekale

İzmir Körfezi’ne hâkim bir tepede yer alan Kadifekale Milattan Önce 3. yüzyılda Büyük İskender tarafından yaptırılmış.

Kadifekale zaman geçtikçe farklı uygarlıklar tarafından onarım görerek bugüne kadar gelebilmiş.

Helenistik ve Roma dönemi imzasını taşıyan surlar etrafındaki modern kentleşmeye rağmen tüm asaletiyle boy gösteriyor.

Kale içerisinde de Bizans dönemine ait sarnıç ve mescit kalıntısı mevcut.

Kadifekale ziyaretinizi girişte bulunan kafede körfez manzarasını izlerken yudumladığınız çayınızla keyfini çıkarabilirsiniz.

5) Tarihi Asansör

İzmir’in Yahudi iş adamlarından Nesim Levi, Mithatpaşa Caddesi ve Halil Rıfat Paşa semti arasındaki güzergahını kolaylaştırmak için bu asansörü inşa ettirmiş.

Asansör inşa edilmeden evvel Halil Rıfat Paşa semtine ulaşabilmek için 155 basamaklı bir merdivenden çıkılması gerekiyor.

İki kule üzerindeki asansörlerden soldaki buharlı sağdaki ise elektrikli olarak inşa edilmiş. 1985’te restorasyona giren asansörlerden ikisi de o tarihten bu yana elektrikle çalışıyor.

6) Alsancak Sevgi Yolu

Farklı bir alemden gelmiş gibi olan bu yolun iki tarafında yol boyunca devasa palmiyeler uzanıyor.

Yolun zemini rengarenk ışıklarla donatılmış ve Yeşilçam’ın büyük ustalarına saygı amacıyla hazırlanmış isim plakaları mevcut.

Çok sayıda kitapçının ve takı, hediyelik eşya stantlarının bulunduğu Sevgi Yolu şehrin en hareketli noktalarından.

7) Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nin ikiz kardeşi gibi fakat İzmir’in sıcaklığı ile daha sevecen bir çehreye sahip. Bu cadde mevsim ne olursa olsun yoğunluğundan hiçbir şey kaybetmiyor.

Birçok farklı türde mekânın bulunduğu cadde bir öğleden sonra arkadaşlarınızla buluşup kahve içebileceğiniz mükemmel mekanlar barındırıyor.

8) Kordon Boyu

Bir şarkıda İzmir adını duyduysanız o şarkıya mutlaka Kordon kokusu da sinmiştir.

İzmir’in sembolik noktalarından olan Kordon’da yeşil çimlerden mavi denizi seyretmek dünyanın en keyifli işlerinden.

İzmir Kordon boyu manzaralı bir akşam yemeği ile de bu keyfi taçlandırabilirsiniz.

9) İzmir Arkeoloji Müzesi

İlk olarak 1927’de Aya Vukla Kilisesi’nde hizmete açılmış olan Arkeoloji Müzesi 1984’te hak ettiği bir müze binasına kavuşmuş.

Konak Bahribaba Parkı bünyesinde bulunan 5000 metrekarelik bu modern bina içerisinde binlerce yıl öncesinden yakın tarihe kadar hemen hemen her döneme ait eserleri görmeniz mümkün.

10) St. Polycarp Kilisesi

Çankaya’da bulunan kilise İzmir’in en görkemli mabetlerinden biri.

1625 yılında inşa edilen yapı son restorasyonunun ardından daha da göz önüne çıkan freskleriyle estetiğin zirvelerinde bir mimari yapı.

İzmir’in hoşgörüsünün yaşayan en eski tanıklarından olan kilise dönem dönem ziyarete açılıyor.

Şehirde oldukça merkezi bir konumda yer alan kilise ziyaret edilebilecek noktalar arasında.

Haber Merkezi

İzmir’de mutlaka gezilmesi gereken 10 yer!

Yorumlar kapalı.