ARİS Medya A.Ş olarak Japonya merkezli Shinko Engineering Research Corp. ile erken deprem uyarı sistemi üzerinde İzmir’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Söz konusu sistem, ters radyo yöntemi kullanılarak erken deprem öngörüsünde bulunuyor. Ters radyo yöntemi, standart radyo dalgasını bileşenlerine ayrıştırarak içerisindeki gürültüyü elde etmek amacı ile geliştirildi. Sistem İzmir’de ağustos ayında ve eylül başında meydana gelen sarsıntıları tahmin etti.
Radyo dalgaları 100 mikrometre ile 100 kilometre erişim mesafesi olan, günümüzde mobil iletişim, yayıncılık, radar ve navigasyon sistemleri, iletişim uyduları, bilgisayar ağları ve sayısız diğer teknolojik gelişimde kullanılan dalgalardır. Radyo sinyallerinin erişim mesafesi günümüz teknolojisi açısından kısa olduğundan, bu sinyaller daha uzağa taşınabilmeleri için taşıyıcı bir sinyal ile modüle edilerek (AM, FM, PM, QAM vb.) yayılıyor.
Yaygın olarak kullanılan FM ve AM radyo sinyalleri, bilgi sinyali ve taşıyıcı sinyal olmak üzere iki bileşenli olarak biliniyor. Ters radyo yönteminde; iki bileşenli bu radyo dalgaları bileşenlerine ayrılarak sinyallerde oluşan gürültüler tespit ediliyor.
Bu noktadan hareketle, ters radyo yöntemi ile edilen veriler doğrultusunda 4 Eylül 2023 tarihinde meydana gelen Kandilli verilerine göre depremin büyüklüğü 2.8 ölçülürken merkez üssü Buca Zafer olarak tespit edilmiş, kısa süren depremden sonra Google üzerinden Android Earthquake Alerts sistemine göre depremin büyüklüğü 4.0 olarak belirlenmişti.
Deprem uyarı sistemine göre ise elde edilen verilerde bu tahmin 23 Ağustos’ta üyelere gönderilen e-postada Ters Radyo İletişimi [Türkiye 478 (İzmir)] verilerin, 3 Ağustos’ta 2,7 milyonluk büyük bir stant göstermekte. Stant eğilimine girmiş, dolayısıyla gelecekte Yunanistan ile diğer bölgeler arasında Ege Denizi’nde büyük bir deprem olasılığının varlığı öngörülmüştür. Türk gözlem cihazı 478’den elde edilen verilerin, 4 Eylül’de İzmir’de meydana gelen M4.8 (4.4) depreminin öncüllerini yakaladığı öngörülmüştür. Ancak 3 Ağustos’taki veri zirvesi 2,7 milyon/saat kadar olduğundan, daha büyük bir depremin meydana gelme ihtimalinin olduğu da öngörülmüştür.
ÖNÜMÜZDEKİ 7 İLA 10 GÜNE DİKKAT!
20.09.2023 tarihinde tarafımıza iletilen raporda şu ifadelere yer verilmiştir:
“İzmir’de. 4 Eylül’de merkez üssü İzmir’de M4.4 (4.8) büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Bundan sonra Türkiye’nin 478 gözlem noktasından gelen veriler tersine dönmedi ve artmadı, ancak azalmaya devam etti.
Zayıflama bu hızla devam ederse bugün yani 20 Eylül’den itibaren bir hafta ila 10 gün içinde bir deprem daha oluşabilir. Bir sonraki depremin olacağını varsayarsak depremin büyüklüğü 4 Eylül’dekiyle aynı olacaktır. Eskisinden daha büyük hale gelme ihtimali var, bu yüzden dikkatli olmanız gerekiyor”.
Yorumlar kapalı.