Kanser hastalığının tedavisinde şans giderek artıyor

Dünyada kanser hastalığıyla mücadele eden milyonlarca insan var. Kanser adeta herkesin kabusu haline gelmiş durumda. Ülkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum kanserinde, görülme sıklığı artarken, son yıllarda cerrahi gelişmelerle tedavide başarı şansı giderek yükseliyor. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“GENÇLERDE RİSK YÜKSELİYOR”

İstatistiklere göre, her yıl Türkiye’de 20 bin kişi kolon ve rektum kanserine yakalanıyor, son 10 yılda kolon kanserine yakalanma oranı 2 kat arttı. Kalın bağırsak kanseri vakalarının yüzde 10’u 50 yaş altında gerçekleşiyor. Bu oran her geçen gün artıyor. Cem Terzi, “Bu da gösteriyor ki, kalın bağırsak kanserleri gelecekte genç nesillerin hastalığı olacak. Soluduğumuz hava, içtiğimiz suyun kirlenmesi gibi çevresel koşullar ve yaşam koşullarımız kadar, ‘genç yaşta kanser olmaz’ düşüncesi ve rektal muayeneden utanılması, hastalıkların ilerlemesine neden oluyor. Kan testleri ve kolonoskopi gibi çeşitli tarama yöntemleri mevcut. Ülkemizde bunlar ücretsiz yapılıyor” diye konuştu.

“TÜKETİM AŞAĞI ÇEKİLMELİ”

Prof. Dr. Cem Terzi katkılı hazır gıdaların, özellikle de salam, sosis gibi işlenmiş besinlerin tüketilmesi halinde kanser oranlarının daha da artacağını vurgulayarak, “Batı tipi beslenme tarzına geçersek tip 2 diyabet, kanser gibi hastalıklar artacak. Hazır gıdalar, gazlı ve şekerli içecekler, burger, pizza kızartma gibi besinler riski artırıyor. Devlet bu konuda önlem almalı ve halkın sağlığını koruması için bu tür yiyeceklere sigara ve alkolde olduğu gibi vergileri artırarak, tüketimi aşağı çekmeli. Geleneksel Türk mutfağı da kansere karşı en büyük silahımız. Beslenme seçimimiz gelecek neslin sağlığını belirleyecek” dedi.

Kanser hastalığının tedavisinde şans giderek artıyor