Kemalpaşa’da ‘Deve Güreşi’ heyecanı

Kemalpaşa Sinançılar mahallesi, ‘Yörük Kültürü’nün önemli bir geleneği olan ve geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen deve güreşlerinin ikincisine ev sahipliği yaptı. Pehlivan develerin müsabakasını izlemek isteyen güreş severler sabahın erken saatlerinde alandaki yerlerini aldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pehlivan develerin müsabakasını izlemek isteyen güreş severler sabahın erken saatlerinde alandaki yerlerini aldı.  Katılımın yüksek olduğu ‘Deve Güreşleri’ne kadın ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği dikkatlerden kaçmadı.

İzmir’in en çok izlenen internet üzerinden yayın yapan TV9 ekranlarından canlı yayımlanan güreşlerde hem deve sahipleri hem de izleyiciler büyük heyecan yaşadı. Çekimleri gerçekleştiren TV9 ekibi amaçlarının, eski bir gelenek olan deve güreşi kültürüne sahip çıkmak ve genç nesillere aktarmak olduğunu dile getirdi.

Bu arada, güreş arenasında boy gösteren ARİS Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atahan Keçeci ve Ödemişli İş adamı Recep Yılmaz’ın ‘Antika’ isimli devesinin müsabakası en çok izlenenler arasında yer aldı. İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği müsabakada ‘Antika’ isimli deve büyük alkış aldı.

kemalpasada deve guresi heyecani 0bc4b807 f231 4dab b8d0 56c247ab0363

Deve güreşleri, tek hörgüçlü dişi ‘yoz’ develer ile ‘buhur’ adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve ‘Tülü’ adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer yalnızca güreş için ‘savran’ denilen deve bakıcıları tarafından yetiştirilir. Güreş develeri tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçilir. Güreşçi olacak Tülüler’in güreşçi develerin kanından olmasına özen gösterilir.

Deve güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere dört boyda yapılır ve galibiyetler; kaçırtarak, bağırtarak veya yıkarak elde edilir. Develer tıpkı diğer güreşlerde olduğu gibi pehlivan olarak adlandırılır ve cazgır tarafından anons edilirler. Deve güreşleri genellikle kış aylarında yapılır.

Türkiye’de geleneksel olarak sürdürülen deve güreşlerinin ilk defa 19. yüzyılda Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Hıdırbeyli köyünde yapıldığı söylenmektedir. Ancak, Münis Armağan’ın “Batı Anadolu Tarihinde İlginç Olaylar” adlı kitabının “Develerin Sonu” bölümünde II. Mahmut döneminde Tire ve civarında deve güreşlerinin yapılmakta olduğu belirtilmektedir.

Haber Merkezi

 

Kemalpaşa’da ‘Deve Güreşi’ heyecanı

Yorumlar kapalı.