Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı Projesinde sona yaklaşıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla, 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı yapay nehir projesinde sona yaklaşıldı.

Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı Projesinde sona yaklaşıldı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HPA News- Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Mardin Ovası ve Fırat’ın suyunu bir araya getirecek olan ana kanal hattı, Atatürk Barajı’ndan alınan suyu Şanlıurfa’dan Mardin’e kadar taşıyacak. 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar sulama kanalının tamamlandı.  Mardin depolama tesisi ve ana kanal şebeke yapımı ile kanalın kuşaklama kanalı temizliği çalışmaları da tamamlanmak üzere.

İnşaat çalışmaları devam eden Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalından 2022 yılı Temmuz ayında Kızıltepe ovasına deneme suyu verildi.

FIRAT NEHRİ’NİN SUYUYLA SULANACAK

221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı ile 835 bin dekar tarım arazisi peyderpey Fırat Nehri’nin suyu ile sulanacak. Böylece bölgede yılda 2-3 ürün yetiştirilebilecek, çiftçinin geliri artacak.

Mardin-Ceylanpınar sulama kanalı kuşaklama kanalında temizlik çalışması başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla projede sona yaklaşıldı.

BİLİNÇLİ VE VERİMLİ SULAMA 

GAP ile ilgili bir rapor ve bir de kitabı bulunan eski DSİ Yöneticilerinden Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız GAP’taki bu gelişmeyle ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı;

Fırat’ın suyunun  yaygın bir şekilde  yukarı Mezopotamya’nın bereketli toprakları ile buluşacak olması tarihi bir olay. Bu bölgede tarım alanında birçok değişikliği de beraberinde getirecek.  Verim iki katına çıkacak. Bunun yanında çeşitlilik de artmış olacak. Bölgede narenciye, seracılık gelişecek. Bölgede yılda iki mahsul alınıyor. Bu bazı yerlerde  üç mahsule çıkacak.  Mardin Ovası  ülkenin hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde  yüzde 35’ini karşılayacak duruma gelecek.

Fırat’ın suyunun Mardin ovasına kadar getirilmesinin sadece bölge ve Türkiye için değil  komşu ülkelerin gıda güvencesinin de sağlanmasına  büyük katkıda bulunacağını belirten  Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız açıklamalarına şöyle devam etti;

Bu kanalın Mardin depolaması  tesisinin de tamamlanmasıyla GAP’ta sulama alanında çok büyük bir adım atılmış olacak. Su Mardin Ovasına cazibeyle verilecek

Ayrıca Kızıltepe yeraltısuyu havzası korunmuş olacak. Mardin Kızıltepe ovasında son 30 yıldır yeraltısuyu kullanılarak tarım yapıldı. Bu nedenle yeraltı su seviyesi 350 m.den 450 m ye kadar düştü. Şimdi bu suyun kullanımı azalacak ve yeraltısuyu beslenecek.

SPD Başkanı Dursun Yıldız GAP bölgesinde  suyun çok değerli olduğunu bu değerin yakın gelecekte daha da artacağını belirterek suyun çok verimli kullanılması lazım dedi. Dursun Yıldız GAP’ta daha önce yaşanan deneyimlerin de dikkate alınarak   toprağa zarar vermeyecek bilinçli ve planlı sulama yapılmasına yönelik çiftçilere eğitim verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ 

 

 

Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı Projesinde sona yaklaşıldı

Yorumlar kapalı.

reklam
reklam