Menderes’i korumak insanlık görevi

featured
AYDIN TARIMININ CAN DAMARLARINDAN OLAN BÜYÜK MENDERES NEHRİ, ÇEVRESEL VE ENDÜSTRİYEL ATIKLAR SEBEBİYLE ADETA DOĞDUĞU YERDEN ÖLÜME DOĞRU İLERLERKEN EKODOSD BAŞKANI SÜRÜCÜ, MENDERES'İ KORUMA ÇAĞRISINDA BULUNARAK "HER KURUM VE HER BİREY ELİNDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERMEK ZORUNDADIR" DEDİ. (UĞUR ESER/AYDIN-İHA) Aydın tarımının can damarlarından olan Büyük Menderes Nehri'nin atıklar yüzünden tehlike altında olduğunu ifade eden EKODOSD Başkanı Sürücü, Menderes'i koruma çağrısında bulunarak "Her kurum ve her birey elinden gelen çabayı göstermek zorundadır" dedi.
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’da tarım arazilerinin en büyük su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri, kirliliği ve biriken çöpleri ile gündem olmaya devam ediyor. Geçtiği havzalara bereket getiren ve geçmiş uygarlıklarda mitolojik efsanelere konu olan Büyük Menderes Nehri, doğduğu Afyon’a bağlı Dinar ilçesi Suçıkan mevkiinden, denize döküldüğü yer olan Söke’deki Menderes Deltası’ndan Ege Denizi’ne kadar ulaşıyor. Bu uzun yolculuğu esnasında üzerinde yapılan birçok tarihi köprüye de ev sahipliği yapan Menderes Nehri’nin bölgeye bırakılan atıklar dolayısıyla büyük tehlike altında olduğu iddia edildi.

Acil koruma

Büyük Menderes Nehri’nde biriken çöplere ve kirliliğe dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kıyıya çekilerek atıl durumda olan yüzer bariyer sisteminin yeniden aktif hale getirilmesi çağrısında bulunarak, Menderes’i tehdit eden çöplerin acil bir şekilde toplanması ve nehrin korunması gerektiğini söyledi.

Tarım tehdit altında

Nehrin kirliliği ve biriken çöpler sebebiyle tarım alanlarının da tehdit altında olduğunu vurgulayan Sürücü; “Özellikle sanayileşmenin, endüstriyel tesislerin havzada çoğalmasıyla birlikte Ege’nin en büyük akarsuyu Büyük Menderes Nehri’nin ekolojik değerlerinin olumsuz olarak artarak nasıl değiştiğini yıllardır gözlemliyoruz. 584 kilometrelik bu yolculuk sırasında, tarım için tüm havzaya bereket taşıyan Büyük Menderes Nehri, endüstriyel tesislerin kirli atık sularını da taşıyarak havzada ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Su kirliliğinin yanı sıra, aynı zamanda katı atık kirliliğiyle boğuşan Büyük Menderes Nehri, doğaya hoyratça davranan kişiler tarafından atılan çöpler ve hayvan ölüleri nedeniyle de kirletilmektedir. Nehre atılan katı atık kirliliğinin önlenmesi için Söke Regülatörü önüne çöplerin ve hayvan ölülerinin denize gitmesinin önlenmesi için yurt dışından ithal edilen yüzer bariyer takılmış ve bu uygulama başarılı olmuştu. Ancak yaklaşık 1 yıldır yüzer bariyer kıyıya alınmış vaziyette ve işlevsiz olarak beklediği görülmektedir. Dolayısıyla bariyer olmadığından tüm çöpler suyla birlikte aşağı havzalara taşınmaktadır. Aynı zamanda regülatörden kanallarla tarlalara verilen sularla taşınan çöpler nedeniyle, tarım alanları da tehdit altındadır” dedi.

 

İHA

Menderes’i korumak insanlık görevi

Yorumlar kapalı.