Meyve sineğine karşı biyoteknik mücadele

Ege İhracatçı Birlikleri, Gümüldürlü üreticilere 2 bin 500 Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıttı. Birlik Başkanı Uçak, “Menderes bölgesinde üretmiş olduğumuz mandalinanın yüzde 80’i ihraç ediliyor. Biyoteknik mücadele ile ürünlerimizi korumalıyız” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, son yıllarda küresel ısınmanın zirve yapmasıyla birlikte popülasyonu artan, narenciye ürünleri başta olmak üzere çok sayıda taze meyvede büyük zararlara yol açan Akdeniz meyve sineğine karşı Gümüldürlü üreticilere tuzak dağıtıldı. Ege İhracatçı Birlikleri, tarımda verimi artırmak üzere İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2 bin 500 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı tahsisi yaptı. Gümüldür Kapalı Pazaryeri’nde gerçekleştirilen etkinliğe, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, AK Parti Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.

İlk olarak söz alan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta başarı için iki temel şartlarının olduğunu söyledi ve şöyle devam etti; Bizim üretim ve ihracatta başarı için 2 temel şartımız var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8. sırada, ihracatında ise 4. sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Hem yerimizi kaybetmemek hem de daha ileriye gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati derecede önemli. Bu yüzden özellikle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu çerçevede biyoteknik mücadeleyi de destekliyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç senedir üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı anlamında sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz.

Meyve sineğine karşı biyoteknik mücadele

Yorumlar kapalı.