• Haberler
  • Genel
  • Piyasalar karıştı! MB faiz artırımına gidebilir!

Piyasalar karıştı! MB faiz artırımına gidebilir!

Merkez Bankası enflasyonu kontrol etmek için yerel seçimden sonra yapılması beklenen kredi kart kısıtlamasını sandığa gitmeye...

Merkez Bankası enflasyonu kontrol etmek için yerel seçimden sonra yapılması beklenen kredi kart kısıtlamasını sandığa gitmeye günler kala yaptı. TCMB kredi kartı ile nakit avans çekiminde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltti. Nakit avans gecikme faizi ise yüzde 5,30’a çıkarıldı. Kredi kartlarının kemeri sıkılırken, döviz kurlarının ve artan enflasyonun baskısı ile piyasa Merkez’den faiz artışı bekliyor.

Tüketimi kısmak için rekor kıran kredi kartı harcamalarında taksit sayılarına düzenleme yapılacağının sinyali verilmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan enflasyon raporu toplantısında ‘’Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor’’ açıklamasında bulundu. Karahan’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de benzer mesajlar vermişti.

Kredi kartlarına yerel seçimlerden sonra düzenleme yapılması beklenirken, sandığa gitmeye günler kala kısıtlama geldi. Kredi kartı ile nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseldi. Nakit avans gecikme faizi ise yüzde 5,30’a çıktı. Kredili Mevduat Hesapları’nın (KMH) faiz oranları da yüzde 5’e yükseldi. Kredi kartlarının kemeri sıkılırken, döviz kurlarının artan baskısı ile piyasa Merkez’den faiz artışı bekliyor.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ve Deutsche Bank, önceki faiz artırım çağrılarından farklı olarak TCMB’nin gelecek haftaki politika toplantısında faiz artırımı yapacağını öngördü. Goldman, 250 baz puanlık artış çağrısında rezervler ve lira üzerinde artan baskıya dikkat çekti. Merkez bankası son Enflasyon Raporu sunumunda “enflasyon görünümünde önemli ve kalıcı bir bozulmanın beklenmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını” söyledi.

Goldman analistleri “Faiz artışının amacının çoğunlukla Bankanın kendi rehberliği doğrultusunda ihtiyaç halinde faiz artırımı yapabileceğinin sinyalini vermek ve buna karşılık olarak alınan makro ihtiyati tedbirlerin daha az ortodoks bir politikaya dönüş olarak yorumlanması riskinden kaçınmak olacağını düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

GÖZLER PERŞEMBE GÜNÜNE ÇEVRİLDİ

Şubat ayı enflasyonunun ardından yabancı finans kuruluşlarının TCMB’nin faiz artıracağına ilişkin beklentileri de yükseldi. TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 21 Mart Perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak. Son olarak şubat ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şubatta yıllık olarak yüzde 67,07 artarak, yüzde 66’lık beklentiyi aşmıştı. TÜFE şubatta aylık bazda ise yüzde 4,53 arttı. Aylık enflasyon için beklenti ise yüzde 3,8 olmuştu.

DEUTSCHE BANK: 500 BAZ ARTIŞ ‘YÜKSEK İHTİMAL’

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ay 500 baz puan faiz artışı yapmasının ‘yüksek ihtimal’ olduğunu söyledi. Türkiye’de enflasyon dinamiklerindeki kötüleşme nedeniyle politika faizi tahminini revize eden Deutsche Bank analistleri, TCMB’nin mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık faiz artışının ‘yüksek ihtimal’ olduğunu ve faizin yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkabileceğini belirtti. Bank of America (BofA) ekonomistleri Zumrut İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yaptıkları gezinin ardından “Türkiye gezi notları: Artış döngüsü bitmiş olabilir ancak sıkılaşma devam ediyor” başlıklı bir not kaleme aldı. BofA ekonomistleri ise bugün kaleme aldıkları notta, “Nisan ayında 300-500 baz puanlık bir artırımı mümkün görüyoruz, ancak bu henüz bizim baz senaryomuz değil ve mart ayı enflasyonuna bağlı olacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘REZERVLER ERİYOR MERKEZ KONTROLÜ KAYBETMEK ÜZERE’

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB’nin kontrolü kaybetmek üzere olduğunu belirterek yıl başından bu yana rezervlerde 24 milyar dolar erime yaşandığını açıkladı. Merkez Bankası’nın rezervlerinde seçim öncesinde hızla bir düşüş yaşanıyor.

TCMB’nin haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 8 Mart itibarıyla Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri 2 milyar 726 milyon dolar azalışla 77 milyar 785 milyon dolara düştü. Brüt döviz rezervleri, 1 Mart’ta 80 milyar 511 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu dönemde altın rezervleri 2 milyar 340 milyon dolar artışla 50 milyar 408 milyon dolardan 52 milyar 748 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankasının toplam rezervleri, 8 Mart haftasında bir önceki haftaya kıyasla 386 milyon dolar düşüşle 130 milyar 919 milyon dolardan 130 milyar 533 milyon dolara geriledi. TCMB’nin net rezervleri 20,5 milyar dolardan 20,8 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervler ise eksi 47,8 milyar dolardan eksi 53,9 milyar dolara çıktı. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB’nin kontrolü kaybetmek üzere olduğunu belirterek yıl başından bu yana rezervlerde 24 milyar dolar erime yaşandığını açıkladı.

‘FATİH KARAHAN MART ENFLASYON VERİLERİNİ GÖRMEK İSTEYEBİLİR’

JPMorgan, enflasyonun da TCMB’nin nisanda politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50’ye çıkaracağını tahmin etti. ABD’li banka, daha önce TCMB’nin politika faizini yüzde 45’e yükselttiği faiz artışıyla faiz artışı döngüsünü sonlandıracağını öngörüyordu. JPMorgan yayımladığı araştırma notunda, “Manşet enflasyon, Şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2’nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8’in çok üzerinde gerçekleşti” dedi. JPMorgan, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 45’te tuttu. Banka analistleri, TCMB’nin kasım ve aralık aylarında faizi indirebileceğini belirtti.

ABD’li banka Morgan Stanley kasım ve aralık aylarında TCMB’den faiz indirimi beklentisini baz senaryosundan çıkardı. Banka analistleri, TCMB’den ilk faiz indirimini 2025 yılının ilk çeyreğinde beklediklerini belirtti. Ekonomist Hande Küçük yazdığı notta şubatta beklentiden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası baz senaryosunda değişikliğe gittiklerini aktardı.

Açıklamada “Enflasyonda genele yayılan ivmelenme, Merkez Bankası’nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturuyor. Bu da, verilere ve diğer politika tedbirlerine bağlı olarak 2024’ün 2. çeyreğinde politika faizinde yükselişe neden olabilir” ifadesi yer aldı. Küçük, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon raporu toplantısındaki söylemine atıfta bulunarak TCMB’nin ek faiz artırımından önce Mart ayı enflasyon verilerini görmek isteyeceğini belirtti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme