Plastik atık kirliliği korkutuyor…

Teknolojik gelişmeler, plastik malzeme üretimini ve işletmeciliğini artırdı. Plastikler, dayanıklı, hafif ve ekonomik olmaları nedeniyle birçok alanda tercih edilir hale geldi. Ancak bu artan kullanım, plastik atık miktarını da etkiledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yetişkin bir kişi, günlük yaşamda plastiklerle temas içinde çok sayıda deneyim yaşıyor. Tek kullanımlık plastik şişeler, saklama kapları, alışveriş poşetleri, yiyecek paketleri, kişisel bakım ürünleri gibi günlük olarak tüketilen bir çok malzeme plastik içeriyor. Ayrıca elektronik eşyaların plastik muhafazaları ve giyimde kullanılan sentetik lifler de plastik atık kaynakları arasında yer alıyor.

2021 yılında Türkiye’de 5 milyon 600 bin ton plastik atık üretildi. Plastik atıkların etkileriyse oldukça ciddi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından sağlanan veriler her gün, plastikle dolu en az 2.000 çöp kamyonu miktarında plastiğin dünyanın okyanuslarına, göllerine ve nehirlerine döküldüğünü gösteriyor. Deniz ve okyanuslara atılan plastikler, deniz yaşamına zarar verirken aynı zamanda deniz kirliliğine de neden oluyor. Su içinde zamanla mikroplastikler haline gelen bu atıklar önce deniz canlılarına, ardından beslenme yoluyla insanlara zarar veriyor. Plastik atıklar, bozunma süreleri uzun olduğu için organik çöplerin ulaşabileceği sınırın ötesine geçerek toprak ve havayı da kirletebiliyor.

Plastik atık kirliliği korkutuyor…

Yorumlar kapalı.