‘TGC Anadolu Gemisi ile ilgili polemiklere bakmayın’

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, TGC Anadolu Gemisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde gerçekleştirildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, denizcilik sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. TGC Anadolu Gemisi ile ilgili konuşan Öztürk, Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Bu gurur verici bir olay. Polemiklere bakmayın. Bu önemli projeyi hayata geçiren herkese çok teşekkür ediyoruz. TGC Anadolu Gemisi, Sedef Tersanesi’nde Türk mühendislerce inşa edildi” dedi.

‘YENİ FIRSAT’

Piyasanın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere odaklandığını dile getiren Öztürk, “Ülkemiz ihracatı Ocak-Şubat ayındaki düşüşün ardından Mart ayında yeniden yükselme eğilimine girdi. Döviz kuru son günlerde bir miktar yükseldi. Ancak kurda daha fazla yükselme beklentisi, sanayi ve ticaret faaliyetlerinde yavaşlamaya yol açıyor. Reel sektör beklemeye geçiyor.  Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı istatistiklere göre, toplam yük miktarı yüzde 6,6; elleçlenen konteyner ise yüzde 5,8 azaldı. Pandemi döneminde küresel tedarik zincirindeki bozulmanın etkisiyle Avrupa’nın tedarik merkezi haline gelen ülkemiz, Çin’in yeniden dünya pazarlarına dönmesi, Türk ihracatçısının rekabetçi olmaktan çıkması nedeniyle, tedarikçi konumunu korumakta giderek zorlanıyor. Son dönemde Kuzey Afrika ülkelerinin birçok sektörde tedarikçi olarak Türkiye’nin önüne geçtiği ifade ediliyor. Çin’den ABD’ye mal sevkiyatının geçen yıl yüzde 10 düşmesi ve ABD’nin Çin ithalatına bağımlı olmaktan çıkmak istemesi ise, ülkemiz için yeni fırsat yaratabilir” dedi.

‘OLUMSUZ ETKİLEDİ’

Yusuf Öztürk, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Tahıl Koridoru’nda bugüne kadar yüzde 30’u Türk bayraklı olmak üzere 901 gemiyle dünyaya 28 milyon tondan fazla tahıl taşındığının altını çizerek, “Ancak gemilerin denetlenmesinin geciktirilmesi nedeniyle bu ay içinde İstanbul Boğazı’nda deniz trafiği kilitlenirken, bu koridoru kullanmayan Türk armatörleri de olumsuz etkilendi. Darboğazı aşmak için oluşturulan bir güzergah, ne yazık ki yeni darboğazlara neden oldu. 18 Mayıs’ta sona ermesi öngörülen anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağı merakla bekleniyor” diye konuştu.

‘TRAFİĞİMİZ KAÇABİLİR’

Limanlar Yönetmeliği’nin güncellendiğini vurgulayan Öztürk, “Buna kesinlikle deniz emniyetinin arttırılması ve ticaretin büyümesi ile ilgili değişikliğe ihtiyaç vardı. Elbette gözden açan birkaç husus var. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Bundan sonra kıyı tesisi olmayan bir yerde işlem yapılamayacak. Örnek verecek olursak Fethiye’de yat yüklemesi ya da nakliyesi yaparlar. Orada herhangi bir tesis olmadığı için Marmaris’te yapmaları gerekecek. Ama şöyle bir şey de var, yaz aylarında kurvaziyer gemi trafiğinden dolayı sürekli hareket ettirme gerekecek. Bu böyle devam ederse trafiğimiz Yunanistan adalarına kaçabilir” ifadelerini kullandı.

Başkan Öztürk, Çeşme’de feribotlarla ilgili sıkıntı yaşandığının altını çizerek, “Feribot işletmecileri ayakbastı ve barınma ücretinin artırılmasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Çeşme’den Yunan adalarına geçecek ziyaretçi sayısında azalma söz konusu olacak gibi gözüküyor” açıklamasını yaptı.

‘TGC Anadolu Gemisi ile ilgili polemiklere bakmayın’