Aslı Kürkçü

Çocuklarda obezite oranında ‘Türkiye’ Avrupa ikincisi  

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Obezite Atlası’nın yaptığı bir araştırmada Türkiye’de obezite ve fazla kilolu bireylerin oranı %56 olduğu bildirilmiştir. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2035’te yetişkin ve çocuklarda obezite yaygınlığının tahminlerini de içeren Dünya Obezite Atlası, günden güne salgına gibi büyüyen obezitenin gelecekte daha da artacağını belirtiyor. Eğer önlemler alınmazsa Dünya Obezite Atlası 2035 yılında dünya nüfusunun yarısının obez veya fazla kilolu olacağının da alını çiziyor. Bu da tüm dünyada 12 yıl sonra aşırı şişman kişi sayısının 4 milyarı bulması demek oluyor.

Çocuklar risk altında

Yapılan çalışmalarda en önemli sonuçlardan biri de çocuklar hakkında. Rapor sonuçlarına göre Türkiye için 2020-2035 yılları arasında beklenen yıllık obezite artışı yüzde 2.3, çocuklarda ise yüzde 5 olacağının tahmin edilmiştir. Buradan anlamamız gereken ise çocuklarımızın ileri dönemde obezite riski ile karşı kaşıya olmalarıdır.

Avrupa’da 7 ülkeden 5000 okul çocuğunu kapsayan bu çalışmada, Türk okul çağı çocuklarında obezite görülme sıklığı yüzde 7.7olarak bulunmuştur. Türkiye, yapılan bu çalışmada çocuk obezite oranında Avrupa’da 2. sırada yer aldı. 2013 ve 2016’da yapılan çalışmalar ile bu son çalışmayı karşılaştırdığımızda obezitenin yüzde 19.3 arttığı görüyoruz.

Türkiye’de 20 milyon kişi

Türkiye’de Obezite oranı %35 e ulaştı! Dünyada obezite oranı 1975 yılından itibaren 3 kat artış gösterdi. Bu artış maalesef ülkemizde de geçerli. Son yapılan araştırmada Türkiye’de obezite oranının %35’lere kadar yükseldiğini görüyoruz. Obezite için önlemler alınmazsa bu sayıların gün geçtikçe artacağı da kaçınılmaz gerçekler arasında.

 Obezite Oranını Düşürmek MÜMKÜN

  • Çocuğunuza beslenmede iyi bir örnek olun. Sağlıklı besinler tüketerek ve düzenli egzersizler yaparak kilonuzu korumaya çalışın ve çocuğunuzun da sizin gibi bir beslenme alışkanlığı edinmesini sağlayın.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni oluşturun.
  • Dışarıdan hazır fastfood tarzı besinleri minimum düzeyde tüketmeye özen gösterin.
  • Yiyecekleri hazırlarken kızartmak yerine, ızgara veya haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın.
  • Meyve suyu, kol, gazoz gibi içecekler yerine su veya ayran gibi daha sağlıklı içecekler tercih edin.
  • Günlük 2,5-3 litre su içimine dikkat edin.
  • Hızlı ağırlık kaybı vaat eden popüler diyetler, zayıflama ilaçları ve zayıflama çayları tüketmeyin.
  • Günlük 5 porsiyon sebze ve meyveyi beslenmenize eklemeye çalışın.
  • Öğün atlanmayın ve kendinizi aç bırakmayın.
  • Besinleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yeyin.
  • Mutlaka egzersiz yapın. Fiziksel olarak gün içinde aktif olmaya çalışın.
Çocuklarda obezite oranında ‘Türkiye’ Avrupa ikincisi  

Yorumlar kapalı.