Aslı Kürkçü

Kurban Bayramı’nda Beslenme

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayram, bizim için tüm aile fertlerinin bir araya geldiği, güzel sofraların kurulduğu, birlik ve beraberliği simgeleyen günlerdir. Bu bayramda da sağlık, mutluluk sofralarımızda bereketin eksik olmadığı nice bayramlarımız olsun.

Bu yazıyı okumaya başlarken içinizden “Bayramda diyet mi olur yılda 2 günümüz var!’’ dediğinizi duyar gibiyim. Benim de isteğim aslında diyet yapmanız değil sadece bayramda dengeleme yapmanızı isteyeceğim.

Hadi gelin hem sağlığınızı koruyalım hem de gönül rahatlığı ile bir bayram geçirelim.

  1. Etteki RİGOR MORTİSE Dikkat!

Daha önceki bayramlardan da duymuşsunuzdur. Kurban Bayramı’nda eti keser kesmez tüketilmesini önermiyoruz. Bunun sebebi aslında hayvan kesildikten sonra kaslarda oluşan rigor mortis yani ‘ölüm sertliği’ dediğimiz olayın meydana gelmesidir. Rigor Mortise detaylı baktığımızda, ölüm sonrası enerji oluşumu durur ve kasların kasılıp gevşemesi bozulur. Bu da bazı liflerin kasılı bazılarının ise gevşek durumda kalmasına neden olur. Kasılı durumda kalan kaslar ete sertlik verir. Sonuç olarak et sindirime uygun bir durumda değildir. Mutlaka kurbanda yenilecek etin 12 saat dinlendirilmesi gerekir. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireyler eti mutlaka 24 saat bekleterek tüketmelilerdir.

  1. Fazla Et Tüketimine Dikkat!

Et; iyi kalite protein kaynağı olmasının yanı sıra; minerallerden demir, çinko, fosfor, magnezyum ve vitamin olarak B grubu vitaminlerden oldukça zengindir. Ancak bu sağlığımız için faydalı besin ögelerinin yanı sıra özellikle yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Biz her ne kadar etlerin görünen yağlarını alsak da kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu sebeple tüketilen miktar bizim için oldukça önemlidir. Porsiyon kontrolü sağlayarak tüketilen et sağlığımız için zararlı olmaz aksine faydalı bile olur.

  1. Etin Yanına Mutlaka Sebze Ekleyin

Bayramda artan et tüketimini dengeli hale getirmek için tabaklarda mutlaka sebzeye de yer açılmalıdır. Karnınızı sadece etle doyurmaya çalışmak çok yüksek porsiyonlarda doymuş yağ almanıza neden olarak sağlığınız için oldukça riskli bir durumdur. Önerim etinizin yanına pişmiş, haşlanmış, közlenmiş sebze veya çiğ salataları tabaklara eklemeniz. Bu önerim hem porsiyon kontörlü için hem de besin ögesi biyoyararlanımı için oldukça önemlidir. Sebzelerde bulunan C vitamini etin içerisinde bulunan demirin emilimini artırarak yediğiniz yemeğin daha sağlıklı bir öğün olmasını sağlar.

  1. Bayramda Sıvı Tüketmeyi Unutmayın!

İster özel gün ister normal bir gün veya günün ve yılın hangi zamanı olursa olsun su tüketimine özen gösterilmelidir. Bu bayramda daha çok et ile uğraşıldığı için daha yoğun geçen bir bayram oluyor. Bu da su içimini maalesef aksatabiliyor. Özellikle bu bayramın da yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle mutlaka su içimine dikkat edilmelidir. Günlük 2,5 litre veya 10-12 bardak su içmenizi öneriyorum.

Kurban Bayramı’nda Beslenme

Yorumlar kapalı.