Haldun Çıray

Çiftçi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanlık var olduğundan beri var olan meslek. İnsanlığın devamı için çalışanların mesleği. Dünyada yılın 12 ayı çalışan tek meslek. Yılın 12 ayında ekmek için buğday eken insanların mesleği. On iki ay durmadan çalışan, on iki ay işi bitmeyen insanlar. Yakın zamana kadar sigortası dahi olmayanlar. Daha sonra tarım sigortalı olarak en düşük maaşla emekli olan sabırlı insanlar. Kısaca çiftçilik bir insanlık mesleği. Ziraat işi ve çiftçilik kutsal bir iş. Yer yüzünde hilesiz tek meslek eker diker Allah’a bırakılır. Yaşamları müddetince en çok vaat dinleyen bir kesim. Kurumları var, Ziraat odaları, kooperatifleri var, satış kooperatifleri, kredi, hayvancılık kooperatifleri ve birlikleri gibi. Üyelerinin ortaklarının sessizliğinden onlarda ses çıkarmazlar. O kadar ki hiç bir devirde işe yaradıkları söylenemez.

İhtilal olmuştur. Ankara’daki kredi kooperatifleri genel müdürlük binası TRT’ye verilmiştir. Yeni kredi kooperatifleri genel müdürlük binası yapılmış salonu TRT arı stüdyoları olarak kullanılmıştır. Çiftçi mallarını koruma derneği kurulmuş cumhuriyetin bir dönemi hırsızlıkları tarla sınırlarını içinde çiftçi mallarını bir süre koruyabilmiştir. Kısa zamanda işlerliğini kaybetmiş yasası asla zamana göre yenilenmemiştir. Hatta belediyelerin ağırlığı altında kalmıştır. Peki kooperatifler onlar ortada görülüyor, özel hukuk içinde özel yasaları var denetimleri yok. Gittikçe küçülüyorlar ve akıbetleri yapı kooperatifleri gibi varlıklarını hissettirmeden yok olmanın yolundalar. Çiftçi kuruluşları seçilenlerin varlıklarının artmasından başka bir işe yaramamıştır. Kafayı kuma gömmüş, hediyelik eşya eşantiyon kuruluşları gibi çalışıyorlar. Vergi muafiyetleri olduğu için her işin düzgün olduğu düşünülen kontrolsüz kurumlar. Her konudaki icraatları için kanaat bu olduğundan rahatlıkları çiftçiye hizmeti unutturmuş gibi. Tarım Bakanlığı da bürokrasi çarkının içinde çünkü çiftçi konularına Ankara bürokrasisi gözüyle bakmaktadır. Tarım
Bakanlığı, il, ilçe tarım müdürlüklerinin asli görevi tarım ve çiftçi olması gerekirken, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık işleri gibi çalışır olmuştur. Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri kanundaki ana mukavelesindeki tarifine dahi uyumsuz hala ticaret bakanlığı şemsiyesinde işi ne diye soran yok. Ticaret Bakanlığı denetimine tabi olsa dahi kefalet kooperatifleri genel müdürünün müdahalesi nedir diyen bir ses yok.

Özellikle Ziraat Odaları birlik başkanlarından ses yok. Neden..? Kısa kesilecek bir konu değil. Çiftçinin bu durumunu anlattık. Bitmez bu hikaye anlatmak istediğimiz toplumun ve kamunun en çok ilgisiz olduğu bir meslek. Çoğu zaman horlanan bir meslek. Sahipsiz dayısız bir meslek. 7/24 yayın organlarında sempozyumlarda salon toplantılarında arşı alaya çıkarılan Ziraat. Amma çiftçilik sanki sanal meslek. Yalandan vaatlerden gına gelmiş bir meslek. Devletin dediği gibi uygulanmayan 2023 yılı emekli desteği verilmeyen bir meslek. Tabi buda Ankara’nın akıllı bürokrasinin kurnazlığı gibi. Yine çiftçiye madik değil de ne..

İnşallah düzelir. Ayrıca devlet Ankara’daki bürokrasinin Türkiye’yi dizayn etme tutkusunu kırmalı.
Çiftçiyi takip etmek yerine devlette olanı biteni takip etmeli. Çünkü çiftçinin neyini takip edeceksin ki. Çiftçi işin 5000 lirasında da değil ayrıma üzgün. Kırıklık seçime gidilen bir zamanda olmamalı düzeltilmeli..

Çiftçi

Yorumlar kapalı.