Mesut Nöbetçigil

TARİHE NOT DÜŞMEK

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçenlerde televizyonda bir programda bir paşa anılarını paylaştı. Ankara’da görev yaptığı yıllarda Yakutistan’dan resmi bir heyet gelir. Heyet, Atatürk’ün yıllar önce üzerinde çalıştığı Yakutça sözlükten fotokopi almayı rica ederler. Paşa olur tabi neden olması der ve araştırmaya girişir. 1920 ‘lerde, Atatürk Yakutistan’dan lügat getirtmiş biri 10- 12 cilt, biri tek kitap olmak üzere. Yakutistan neresi mi? Kuzey kutup dairesinde pasifik okyanusuna yakın bir yerde. Türkçe konuşan Rusya’nın özerk bir bölgesi. Tasavvur edebiliyor musunuz? Yıl 1920, Türkiye neresi Yakutistan neresi? Kitaplar bulunur. lügatler gözünüzde canlandırın diye yazıyorum, Meydan Laourse‘dan kalın ve genişler. Kapakları açılıp incelendiğinde, hemen hemen her sayfasında, Ata’mızın kendi el yazısıyla aldığı notlara rastlarlar. Şimdi söyle düşünelim: Çok kitap okuyan, kitaptaki önemli yerlerin altını çizen insanlara rastlamışızdır ancak lügat okuyan insan hiç duymadım desem yeridir. Anıtkabir ziyaretim sırasında yüce Atatürk’ ün bir özelliğinden çok etkilendim. Türk dili üzerin inceleme yaparken dilimizin en eski akrabalarından ve Türkçe’nin lehçesi olan Yakut Türkçesini lügatı üzerinden incelemiş Ata’mız. Yaptığı her atılımı bilimsel temeller üzerine oturtan Atatürk’e hayranlığım bir kat daha arttı. Önder kimliği üzerine bir kez daha düşünmeye sevk etti beni.

Doğuştan gelen çok sayıdaki üstün özellikleri yanında, Atatürk’ü Atatürk yapan en önemli etken okuma araştırma ve inceleme aşkıdır.

Atatürk’ün yaşamı boyunca 3997 kitap okuduğu tespit edilmiştir. Cilt sayıları ile dergi harita atlas gibi çeşitli belge ve yayınlar bu sayının dışındadır.
Bu kitapların halen bulunduğu yerler :
1-Anitkabir müzesi kitaplığında 2151 kitap
2-Çankaya köşkü kitaplığında 1741 kitap
3-İstanbul Üniversitesi kütüphanesinde 102 kitap
4-Samsun Gazi il Halk kütüphanesinde 3 kitap

Atatürk’ün çoğu kitabı, önemli bir ders kitabı bilinciyle okuduğu, bazı satırların altlarını ve yanlarını çizdiği, çeşitli işaretler ve uyarılar koyduğu ve sayfa kenarlarına çeşitli notlar ve açıklamalar yazarak kendi görüşlerini belirttiği görülmüştür.
Ulu önderden ders çıkarılması gereken bir miras daha. İzinde yürümeyi onur saydığımız Ata’mız gibi aklın ve bilimin yolundan emin adımlarla ilerleyelim.

TARİHE NOT DÜŞMEK

Yorumlar kapalı.