Adem Örengül

ADALET İÇİN SUÇ İCADI NASIL YAPILIR 

Adem Örengül

Değerli okurlarım, suç icadı etme sanatı var mıdır? Nasıl yapılır? Türkiye'de yaşıyorsan yapılır. Gerçek dünyada var olmayan ve genellikle kurgu eserlerinde, özellikle de dedektif romanlarında veya suç temalı filmlerde karşımıza çıkar.
Yakın tarihteki ergenekon, balyoz ve casusluk davaları suç icat edilerek insanlara atılı bir iftira'dan ibarettir. Bu doğal mahkemelerde kanıtlanmış bir durumdur. Günümüzde suç icat edilip kader mahkumu olan yüzlerce insan haksız yere şu anda hükümlüler. Suç, icat edilen bir şey değil, işlenen bir eylemdir. Suçlar, toplumun belirlediği kurallara aykırı davranışlardır. Bunlar, kişisel çıkarlar, öfke, intikam gibi çeşitli nedenlerle işlenir. Suçlular, yeni suçlar "icat etmezler." Genellikle var olan suç türlerini farklı yöntemlerle işlerler veya mevcut koşullara adapte ederler. Fakat ülkemizde basbay'a insanın gözünün içine soka soka kuyruklu yalanlarla suç icat ediliyor. 
Tabii ki suçun sanat kavramı bir mizahı içermektedir. Suç işlemeyi romantize etme eğilimidir. Ben bunlara romantize suçlar adını veriyorum. Bu, suçun ciddi sonuçlarını göz ardı ederek, suçluyu bir nevi suç kahramanı gibi gösteriliyor. 
Bu suç icadının kahramanı edebi ve sinematik olarak hikayelere heyecan ve gizem katmak için kullanılır. Suçun karmaşıklığı ve zekası, okuyucu veya izleyiciyi etkilemek için kullanılır. Ama maalesef ülkemizde bu gerçek hayatta kullanılıyor.Bazı durumlarda, toplumdaki adaletsizliklere veya sistemin çarpıklıklarına dikkat çekmek için kullanılması gerekmektedir. Gerçek dünyada geçerli olmayan, daha çok kurgu eserlerinde kullanılan bir kavramdır. Suçun ciddi sonuçlarını göz ardı etmemek ve bu tür ifadelerin potansiyel olumsuz etkilerini anlamak bilimsel olarak önemlidir.
Aslına bakarsınız suç icat eden şahısların psikolojik ve pedagojik geçmişini incelemek gerekir. Dünyada var olmayan ve genellikle kurgu eserlerinde, özellikle dedektif romanlarında veya suç temalı filmlerde karşımıza çıktığını daha önce ifade etmiştim. Biraz daha ileri giderek,  suç, icat edilen bir şey değil, işlenen bir suçtur. Suçlar, toplumun belirlediği kanunlara aykırı davranışlardır. Bunlar, kişisel çıkarlar ve intikam gibi çeşitli nedenlerle işlenir. Genellikle var olan suç türlerini farklı yöntemlerle işlerler veya mevcut koşullara adapte ederler. 
Bir toplumda suç işlemeyen, suçlu olduklarını düşünmek ancak mizahi kavramlarla ifade edilir. 
Suçun kavramı, değiştirmek suç işleme eğilimidir. Bunlar da konjektör değiştiği zaman adaletin yakasına yapışacağı ilk insanlardır. Hiciv sanatında bizi neler güldürüyorsa, bugünkü konjektörde suç uydurma sanatı yapanlar aynı işlemi yapmaktadır. Ancak bunun da suç olduğunu ve kendilerininde suç işlediklerinin farkında olduklarını düşünüyorum.
Bazı durumlarda, hakkında suç uydurdukları kişinin toplumdaki itibarını zedelemek için kullanılan bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ya kısaca biz buna itibar suikastısı diyebiliriz. Aynı zamanda toplumdaki adaletsizliklere veya sistemin çarpıklıklarına dikkat çekmek istiyorum. 
Özetle, suç icat etmek genellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kullanılan bir yöntemdir. Gerçek dünyada böyle bir şey yoktur. daha çok çamur atma da kullanılan bir kavramdır. Çamur at izi kalsın. Bu suçun ciddi sonuçlarını olduğu gibi insanları ve ailelerini perişan etmektedir. Bu yöntemlerde tenezzül eden insanlar toplum için bir an önce bunlardan vazgeçmelidir.
 

Yazarın Diğer Yazıları