Adem Örengül

ARMUDUN İYİSİNİ DAYILAR YER

Adem Örengül

Değerli okurum 1999 yılında 57. hükümet kurduğu zaman enflasyon almış başını gidiyor. Durdurmak mümkün olmuyordu. Zamanın başbakanı Bülent Ecevit (rahmetli) ekonominin başına Kemal Derviş'i davet etti.

Kemal Derviş, Türk ekonomist, siyasetçi ve akademisyendi.

Kariyeri:

 Dünya Bankası'nda üst düzey görevler almış, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı yapıyordu. Görevini bıraktı Türkiye'de ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu. 2001 Türkiye ekonomik krizi sonrası "Süper Bakan" olarak anılan Derviş, Türkiye'nin bu zorlu dönemden çıkmasında önemli bir rol oynamıştı;

Ben bazı konuları uzatmasını sevmem!

- Türkiye ekonomisine yaptığı reformlarla tanınır.

- Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere örnek gösterilmesinde önemli bir figür olmuştu.

- Türkiye'nin 1. Beş yıllık ve 2. Beş yıllık kalkınma programlarını hazırladı. Şimdiki hükümet Bu programlar üzerine oturdu. Oy oranını %60'lara kadar çıkardı. İki genel seçim kazandı. Allah rahmet eylesin, böyle bir adamın 2011 yılına kadar hem ekmeğini yediler, söylemedikleri kötü söz kalmadı, hem de 7 kat toprağın altına soktular. Ben bunları yazarken aklıma bir hikaye geldi. Bunu yazmak istiyorum. Umarım ilgiyle okursunuz;

Köyde bir çiftçinin yaşlı bir eşeği vardır. Günün birinde emektar eşek evin önündeki kuyuya düşer. Adam uğraşır çalışır bir türlü eşeği kuyudan çıkartmaz. Adam der ki; zaten kuyunun fonksiyonu bitmişti. Eşekle birlikte kuyuyu kapatayım. Adam komu komşu kim varsa çağırır. Kuyu kapatmak için toprak atmaya başlarlar. Aşağıda eşek anlar, yalvarırcasına kuyunun içinden bağırmaya başlar. Ama sesini kimse duymaz. Sessizce bekler. Tam kuyu toprakla dolduğu zaman eşek atılan toprağı basamak yapmış kuyudan çıkar. Kimseye ses vermeden evden uzaklaşır.

Bunu neden anlattım; hani derler ya kıssadan hisse... Bir gün sizin başınıza da gelebilir. Sizi kullanırlar kullanırlar kullanma süresi dolduktan sonra en büyük darbeyi sizi kullananlar vurur. Hem de derler ya taş uzaktan gelmez! Bunu size en yakınındaki kişiler yapar. Eğer siz de düşmesini bilirseniz, kalkmasını da bilmelisiniz. Size atılan her toprağı basamak olarak kullanırsanız en zorlu kuyudan çıkmasını bilirsiniz.

Arkadaşlar ev ekonomisi de böyledir;

Benim bir Ali abim vardı. Bu Ali abi dediğim şahıs otobüs işletmesi vardı. 20'ye yakında otobüsü vardı. Bir gün sokakta rastladım. Meğer adam sokakta yaşıyormuş! Biraz konuştuk dertleştik.... Dedim ki Ali abi sen neden bu duruma düştün?

- Cevap: karına paranın bittiğini, çocuklarına paranın olduğunu asla ve asla söylemeyeceksin...

- Dedim ki; Ne demek istiyorsun?

- "Gerisini ne sen sor, ne de ben söyleyeyim" dedi.

Anladım ki bizim Ali abimiz atılan toprağı merdiven yapamamış. Konuların ucunu açık bırakıyorum. Yorumunu siz yapın.

Ne demişler; armudun iyisini dayılar yer, gerisini seksen beş milyon...

Yazarın Diğer Yazıları