Adem Örengül

EKONOMİDE ULUSAL SORUN VAR MI?

Adem Örengül

Değerli okurlarım, bugüne kadar ekonomik sosyal ve siyasi sorunları gündeme getirdim. Şimdi ben size soruyorum; Türkiye'de sorun var mı? Sonra başlıcaları nelerdir? Yani öncelikleri nelerdir? Yine de ben kısaca hatırlatma yapayım sonra siz cevap verirsiniz..

Türkiye'de, birçok ülke gibi, çeşitli ulusal sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlar, ekonomik, sosyal, siyasi ve çevresel alanlarda kendini gösteriyor. Bazı önemli sorunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Bir kere herkesin bilmesi gerekir, nüfusun en az %95 nin ekonomik sorunu var. Enflasyon canavarı, döviz kurları, işsizlik, gelir dağılımındaki eşitsizlik gibi konular Türkiye'nin önemli ekonomik sorunları arasında yer almaktadır.
- Siyasi sorun yok mu? Elbette var! Öyle böyle değil. Biz siyasi istikrar ararken, demokratikleşme, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi konular, Türkiye'nin siyasi gündeminde en önemli sorun haline geldi.
Eğitimde fırsat eşitsizliği, göç sorunları, sağlık hizmetlerine erişim, yoksulluk gibi konular, Türkiye'nin sosyal yapısını etkileyen önemli sorunlardır. Bu ülkede çevreyi koruması gerekenler, çevreyi koruyanları katlediyor. İklim değişikliğini unuttuk. Su kaynaklarının azalmasını unuttuk. Hava kirliliği, ormansızlaşma gibi konuları unuttuk. Türkiye'nin çevresel sorunları aslında en büyük sorun..
Ülkemizin yetmiş yedi millet dediğimiz çok kültürlü yapısı içerisinde, ayrımcılık gibi konular da önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor.
Bu sorunların çözümü için hükümet, sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak hep birlikte çaba göstermemiz gerekmektedir.
Bu genel bir değerlendirmelidir. Bir sorun hakkında karar için  daha spesifik bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bir yurttaş olarak şu soruların cevabını bulmamız gerekiyor.
Örneğin kendimize soralım;
1- Türkiye'deki eğitim sisteminin en büyük sorunları nelerdir? Bilinçli bir yurttaş olarak cevabını vermek zorundasınız. Cevabını bilmiyorsanız sorunu yok saydığınız anlamına gelir..
2- Türkiye'de iklim değişikliği nasıl etkiler yaratmaktadır? İstersen size bir kopya vereyim. İklim değişikliği denildiği zaman çevresel faktörler akla geliyor.
3- Türkiye'deki göç sorununa çözüm önerileri nelerdir? Malumun ilanı bu sorunu herkes biliyor. Ama bizler dahil yukarıdaki bahsettiğimiz yerlerden dolayı henüz cevaplamış değiliz. Siz ne cevap veriyorsunuz bilmiyorum?
Bu tür soruların cevaplarını biliyorsak daha kapsamlı ve özel cevaplar bulabiliriz. 
Sonuç olarak;
Bizim gibi dünyanın coğrafi olarak en güzel köşesinde yaşayarak karmaşık sorunlar istemiyoruz. Ülkemizde sorunlar sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir. Bu nedenle, bu listedeki sorunlar güncel durumu tam olarak yansıtmaya bilir. Bizim bildiklerimiz, bizim gördüklerimiz bunlar. Aklınıza gelenleri "[email protected]" adresine yazın merak ediyorum...
 

Yazarın Diğer Yazıları