Adem Örengül

YÖNETİLMESİ GEREKENLER SİZİ YÖNETİYORSA İŞİNİZ ZOR DOSTUM 

Adem Örengül

Değerli okurum; ekonomiyi yönetmek bu kadar zor bir iş değildir. Dünya yeniden keşfetmeye gerek yok. Yeter ki kötü niyetli olmayın. Evet herkesi memnun edemeyebilirsiniz. Ama herkes size güvenir. Size bir tek örnek vereyim;

Bugün Türkiye 3 ayda ithal etmek için verdiği gübre parasıyla bir fabrika kurabiliyor. Biz olanları satıyoruz.
Fabrika kurunca; 
- İnsanlarını istihdam yapıyor, iş aş veriyorsun,
- Gübreyi daha ucuza mal ediyorsun,
- Köylüsüne çiftçisine daha ucuza gübre tedarikini yapıyorsun,
Köylüye çiftçiye süspansiyon etmene bile gerek kalmıyor. Üretim maliyeti otomatik olarak düşüyor. Pazardaki alım gücü artıyor. Neden yapılmıyor aklım almıyor. İyi niyetiyle bulmuyorum.

Yönetilmesi gerekenlerin yönetici konumunda olması, yani yetkinliği olmayan kişilerin karar alıcı pozisyonlarda bulunması, bir organizasyonun veya bir ekonomik sistemin verimliliğini ciddi şekilde düşürüyor.

Bu durumun ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri şöyle sıralanabilir:
 - Yanlış kararlar alıyorlar; gerekli bilgi ve deneyime sahip olmayan kişilerin aldığı kararlar, kaynakların israfına ve fırsatların kaçırılmasına yol açıyor.
 - Toplumun motivasyon düşürüyor; yetkinliği olan çalışanlar, kendilerinden daha az bilgiye sahip kişiler tarafından yönetilmekten hoşnut olmazlar ve motivasyonları düşer. Bu da verimliliği azaltır.
 - Bozuk inovasyon; yeni fikirler ve uygulamalar için gerekli olan ortamın oluşmaması, rekabette geri kalmaya neden olur.
- Önemli olan güven; toplumda güvensizlik ortamı oluşur ve bu da işbirliğini zorlaştırır.

Bu politikalarla ekonomi düzelmesi mümkün değil. Politikalar düzeltilmiyorsa düzeltecek politikacılar gelmesi gerekir. O zaman ekonominin düzelmesinden söz edebiliriz. Gene biz önerilerimizi yazalım. Ekonomi bilim veya bir keşif değildir. Her ülkenin, bölgenin kendini dokusuna göre politikaları vardır. Onu uygularsanız herkes mutlu olur.

Ekonomiyi düzeltmek için ne yapmamız gerekiyor yazdık gene yazalım;
 - Meritokrasi (Liyakat): Yetkinliklerin ön plana çıkarıldığı, liyakat sistemlerinin benimsenmesi mutlaka ama mutlaka gerekir.
 - Ekonomiyi yönetecek Profesyonel yönetim: Yönetim kadrolarının, gerekli bilgi ve deneyime sahip profesyonellerle doldurulması gerekmektedir.
 - Olmazsa olmazıdır ekonomide şeffaflık: Karar alma süreçlerinin şeffaf olması, güven ortamının oluşmasına katkı sağlar.
 - Eğitim Eğitim Eğitim: Çalışanların sürekli olarak eğitimlerine yatırım yapılması, yetkinliklerinin artmasına yardımcı olur. Öyle müfredat değiştirmekle olmaz. Bilmem ne tarihi ekonomiyi çözmez.

Sonuç olarak, ayaklar baş olunca yol yürünmez. Bu sözün altını çizmek gerekir. Bir organizasyon veya bir ekonomiyi düzeltmek için en önemli şey, doğru kişilerin doğru işlerde olmasıdır. Yeteneklerin ve deneyimlerin göz ardı edildiği bir ortamda, başarıdan söz etmek mümkün değildir. Bu bir genel çerçevedir. Her ekonomik sistem ve organizasyon farklı özelliklere sahiptir. 

Ama Israrla tekrarlıyorum; kokuşmuş bir ekonomik politika istiyorsak ayakları baş yapmaya devam edelim!!!
 

Yazarın Diğer Yazıları