Kahveyi günün belirli saatlerinde içtiğinizde vücutta aynı etkiyi yapmadığını biliyor muydunuz? Özellikle kahvaltıdan önce içildiğinde vücuda ne gibi etkileri var gelin birlikte bakalım.
Biraz kahvenin tarihine bakarsak; 500 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan kahve, Afrika topraklarından Avrupa ve Amerika kıtasına ulaşmasıyla ve sanayileşmenin tüm dünyada yaygınlaşmasıyla daha fazla tüketilmeye başlandı. Bu durum Türkiye için de farklı değil. Türkiye’de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor ve en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyoruz. Bu veriler ülkemizde de günlük kahve tüketimimizin az olmadığını gösteriyor.
Asıl Konumuza Dönersek; Kahveyi Sabah Aç Karna İçmek Bize Ne Gibi Sonuçlar Doğurabilir?
Bir araştırma grubu, kahve tüketiminin zamanlamasının kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğini araştırdı. Bilim insanları; oral glikoz tolerans testleri kullanarak 29 yetişkini inceledi.
Çalışma sonucunda kahvenin kan şekeri üzerine etkilerinin olduğu görülmüş. Uyandıktan yaklaşık bir saat sonra aç karnına kahve içen katılımcılarda kan şekeri düzeyinin arttığı görülmüş. Kahvaltıdan önce aç karna içilen sade kahve kan şekerini yüzde 50 civarında artırdığı raporlarda belirtilmiştir. Katılımcı sayısının az olması daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösterse de burada kahve içme saatinin önemini vurgulamamız oldukça kritiktir.
Sonuç olarak bizim önerimiz güne uyanır uyanmaz kahve ile başlanmamasıdır. Sabah kahvaltı sonrası veya küçük bir ara öğün sonrası içilen kahve genel sağlık için daha sağlıklı olacaktır!
Peki Ne Kadar Kahve?
Sağlıklı yetişkinler için, gün boyunca 3-4 fincana kadar kahve içmenin sağlık açısından hiçbir olumsuz etkisi yoktur. 3-4 fincan kahve günlük 300 mg kafein alımına denk gelir. Daha fazlasını önermeme nedenimiz ise içerisinde bulunan kafeindir.