SKTT Yani Son Kaynak Tedarik Tarifesinin düzenlemesi ile ilgili yasa 1 Şubat itibari ile yürürlüğe girdi. Bu zamana kadar birçok hane ve ticarethane abonesi bu kavramları ilk kez duydu. Özellikle organize sanayi bölgelerindeki sanayi tesislerinin hâkim olduğu bu kavramlarla ilk kez karşılaşan aboneler birçok elektrik dağıtım firmasının bilgilendirme ve satış amaçlı aramaları sonucu daha da şaşkına döndü. Peki, nedir bu konu. SKTT yeni mi çıktı, yapılan düzenleme ne anlama geliyor. Kimler bu düzenlemelerden etkileniyor. Bu düzenlemedeki amaç ne. BU yazımızda sizlere bunları kısaca ve elimizden geldiğince anlaşılır şekilde anlatacağız.
Nedir bu SKTT? Kısaca serbest tüketici olmasına rağmen herhangi bir özel elektrik tedarikçisi ile ikili anlaşması bulunmayan elektrik tüketicilerine uygulanan tarifedir. Son güncelleme daha önceden nasıl belirlenmişti yıllar içinde nasıl değişiklik gösterdi ve son düzenleme sonrası nasıl bir hal aldı aşağıdaki tabloda genel hatlarıyla görebilirsiniz.
DÖNEM SKTT LİMİTİ MESKEN DİĞER SANAYİ VE TİCARETHANE TARIMSAL SULAMA
2018 50 MİLYON KWH
2019 50 MİLYON KWH 10 MİLYON KWH 50 MİLYON KWH
2020 50 MİLYON KWH 7 MİLYON KWH 50 MİLYON KWH
2021 50 MİLYON KWH 3 MİLYON KWH 50 MİLYON KWH
2022 50 MİLYON KWH 1 MİLYON KWH 50 MİLYON KWH
2023 100 MİLYON KWH 1 MİLYON KWH 100 MİLYON KWH
2024 100 MİLYON KWH 1 MİLYON KWH 100 MİLYON KWH
2025 5 BİN KWH 15BİN KWH 100 MİLYON KWH
Bu düzenlemeden kimler etkilenecek;
Mesken aboneleri için yıllık 5bin kWh ve üzeri elektrik tüketen aboneler yani Aylık ortalama 417kW ve üzeri elektrik kullanımına denk gelen ortalama 1050TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen kullanıcılar SKTT kapsamına girer. Artık 2000TL ve orantısal olarak üzeri fatura ödeyecekler.
Ticarethaneaboneleri için yıllık 15bin kWhüzeri elektrik tüketen aboneler yani 1.250 kWhve üzeri elektrik kullanımına denk gelen ortalama 6.250 TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen kullanıcılar SKTT kapsamına girer. Ve yine elektrik faturası orantısal olarak artacak.
Sanayi aboneleri için yıllık 15bin kWhüzeri elektrik tüketen aboneler yani 1.250 kWh ve üzeri elektrik kullanımına denk gelen ortalama 5.600 TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen kullanıcılar SKTT kapsamına girer. Ve yine elektrik faturası orantısal olarak artacak.
Ticarethane ve sanayi aboneleri aynı gücü kullanmasına rağmen daha farklı fatura ödemektedirler. Hesaplama formülü SKTT ler için
KBK: Kurul tarafından belirlenen kar marjını belirtmekte olup 2025 yılı için meskenlerde 1,05 ve Ticarethane ve Sanayi Aboneleri 1,0938 olarak belirlenmiştir.
SKTTd = (PTFd + YEKDEMd) x KBK (1)
SKTTd : d fatura döneminde ilgili yüksek tüketimli tüketici için belirlenen son kaynak tedarik tarifesini,
PTFd : d fatura dönemi için organize toptan satış piyasasında gerçekleşen ağırlıklı ortalama günlük piyasa takas fiyatlarının ortalamasını,
YEKDEMd : d fatura dönemi için eşitlik (2)’ye göre belirlenen YEKDEM birim bedelini,
KBK : Kurul tarafından, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen enerji tedarik maliyeti dışındaki diğer tüm maliyetler ile makul kâr dikkate alınarak belirlenen katsayıyı,
gösterir.
(6) YEKDEMd değeri aşağıdaki eşitlik (2)’ye göre hesaplanır:
YEKDEMd = (g1 x YEKDEMg + g2 x YEKDEMö) / (g1 + g2) (2)
YEKDEMg : d fatura dönemi içinde yer alan ay ya da aylar için EPİAŞ tarafından açıklanan gerçekleşen YEKDEM birim bedelini,
YEKDEMö : d fatura dönemi içinde yer alan ay ya da aylardan henüz EPİAŞ tarafından gerçekleşen YEKDEM bedeli açıklanmamış olanlar için Kurul tarafından ilgili ay için öngörülen tahmini YEKDEM birim bedelini,
g1 : d fatura döneminde YEKDEMg bedelinin geçerli olduğu aydaki gün sayısını,
g2 : d fatura döneminde YEKDEMö bedelinin geçerli olduğu aydaki gün sayısını,
gösterir.
Not: 20 ocak 2018 cumartesi günü resmi gazetede 30307 sayı dan alıntılanmıştır.
Bu hesaba dağıtım, iletim bedeli ve vergilerde girince hesabın içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ayrıca PTF rakamının saat bazında belirlendiğini ve hane aboneliklerinin çok büyük bir bölümünün saatlik ölçüm yapmayı saplayan altyapıya sahip olmadığını düşünürsek tüketicinin gelecek elektrik faturasını anlaması imkânsıza yakın bir hal alıyor. Yekdem rakamının her ay için verilere dayanan bir tahmin rakamı olması da cabası.
İnternette birkaç sitede örnek fatura hesaplamalar mevcut. Bunların daha doğru versiyonları önümüzdeki aylarda artacak gibi gözüküyor.
Bu düzenleme neden yapıldı. Aslında bu durum bakanın kasım ayındaki açıklamalarında net bir şekilde anlaşılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kasım ayındaki konuşmasında “Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2024 yılının 10 aylık döneminde 275 milyar lira devletimiz tarafından karşılanmıştır.” diye konuşmuştu. Aralık ayındaki açıklamasında “elektrik ve doğal gaz faturalarında 2024 yılının 11 aylık döneminde 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır. Hâlihazırda, meskenlerde kullanılan elektriğe düşük tüketim kademesinde yüzde 60, yüksek tüketim kademesinde yüzde 40; doğal gaza ise yüzde 63 oranında destek sağlıyoruz.” Demişti.Bu açıklamalardan enerji süspansiyonun ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için olduğu anlaşılmaktadır.
“
Türkiye, elektrikli araçlar, dijitalleşme ve yapay zekânın da etkisiyle elektrik tüketimin büyük oranda atması da ekleniyor.
Şimdi hani yeşil enerji kullanımı arttırmak ve fosil yakıtlardan çıkmak istiyorduk. Bu uygulama sonrası konutlarda ısı pompası ile ısınma şekillerini değiştiren tüketici nasıl etkilenir dediğinizi ve Bu uygulamanın amacını soruyorsanız yine bakanın açıklamalarıyla
Ocak 2025 yılındaki konuşmasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BayraktarDoğal gazda benzer bir kademelendirme uygulaması üzerinde çalıştıklarını anlatan, il bazlı düşündükleri uygulamanın bu yılsonunda hayata geçebileceğini bildirdi. Gelecek aylarda bunla ilgili bizleri nelerin beklediğini de göreceğiz. “ demiştir. Benzer durumun doğal gaz kullanıcılarını da etkileyeceğini belirtmiştir. Tabiki elektrikli araç kullanıcılarının durumu daha karışık.
Peki bu son düzenlemeler sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?
Enerji kullanımını sadace elektrik enerjisi olarak düşünülmemelidir. Uzun vadede fosil yakıtlar dışa bağımlılığımızdan ötürü dengesiz ve belirsizliklerle oldu olduğunu unutmamak lazım. Bu gün kömür, doğal gaz, pelit yada bir başka yakıt cinsinin birbirleri arasında avantaşlarının uzun süreli olmadığı ve değişkenlik gösterdiği aşikardır. Bu durumda sürdürülebilir ve daha bağımsız yöntemler düşünülmelidir. Bunu en kolay yolu güneş enerjisi çözümleridir. Bu hem size elektrik kullanımında konfor sağlar hem de bu tarz elektrik fiyat iniş çıkışlarından korur. Bir diğer çözüm de kullanılan ürünlerin daha tasarruflu olmasına dikkat edilmesi geliyor. Bu önlemlerin hepsini yaptınız ve hala tüketiminizi bu değerlerin altına indiremediyseniz yapmanız gereken elektrik satış lisansı bulunan firmalarla ikili anlaşma yoluna gitmek. Burada dikkat etmeniz gereken hesaplamaları dürüstçe yapacak ve şeffaf davranan firmaları tercih etmek. Bunun la ilgili EPDK ve EPİAŞ ın da çalışmaları var.
EPDKnın sitesinde faturalarınızı kontrol etmenizi sağlayan bir sayfası da var aşağıdaki linkden kontrol edebilirsiniz.
https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/online/tarifeFatura/tarifeFatura.xhtml
Burada modül ile ikili anlaşma yapmamışsanız fatura kontrolü sağlayabilirsiniz. İkili anlaşma yaptıysanız da bu anlaşmayı yapmasaydınız ne kadar faturanız gelecekti onu kontrol edebilirsiniz. İkili anlaşmalarda gizlilik söz konusu olduğu ve tarafların anlaşma zeminleri değişiklik gösterdiği için o kısmı kapsamamaktadır.
Son düzenlemelere uygun olarak hazırlanan bu modül; serbest piyasadaki saatlik olarak oluşan fiyatları temel aldığı için tarihlerin doğru girilmesi büyük önem taşımaktadır.
https://www.epias.com.tr/tum-duyurular/epias-tedarikcilerle-tuketicileri-bulusturan-yeni-bir-platformu-devreye-aliyor/
EPİAŞ, tüketiciler için hızlı, şeffaf ve güvenilir bir tedarikçi seçme süreci sağlamak amacıyla tedarikçilerle tüketicileri buluşturacak “Serbest Tüketici Tedarikçi Seçme Platformu” ile yeni bir hizmet sunmaya hazırlanmaktadır.