Gülşah Elikbank

Az Çalışmak mı Çok Çalışmak mı?

Gülşah Elikbank

İstanbul'da yöneticilik yaparken işe genelde geç saatlerde giderdim, trafiğin olmadığı saatleri tercih ederdim. Ama kendi isteğimle de geç çıkardım, bazen işim erken biterdi, o zaman da erken ayrılırdım. Yani belli bir çalışma saatim yoktu aslında. Ofiste çalışmaktan sıkıldığım zaman gider bir cafede çalışırdım. Çalıştığım kurum sonuç istedikleri gibi olduğu sürece bunlara takılmazdı ve sonuç genelde onların beklediğinden de iyi olurdu. Ben de ekibimle bunu denedim ama suistimal edenler de oldu, harika kullananlar da bu fırsatı. Herkesin en verimli saatleri, zaman-mekan algısı farklı. Sizin için önemli olan ne? 
Esnek çalışma saatlerinin sıklıkla tartışıldığı, çalışma saatlerinin düşürülmesi gereken şu günlerde bunları bir daha düşündüm. Bir işin bitmesi mi bizim için daha önemli, maaşını ödediğimiz personelin 8-9 saat ofisin içinde kalması mı? Patronlar dünyasından bakınca çoğu, personellerinin az çalışmasından rahatsız fakat iş yerinde az saat geçirmek az çalışmak anlamına mı geliyor gerçekten? Şu bir türlü bitmeyen toplantıların genelde zaman kaybı olduğunu aslında hepimiz bilmiyor muyuz? Ya da bunca saat işte tuttuğunuz kişilerin dedikoduya epey vakit ayırdığını? Hatta çoğu sorunun tam da bu noktada çıktığını… Tüm bunları bilmemize rağmen birinin daha az saat çalışması maaşını ödeyeni rahatsız ediyor? Bunun altında yatan o kişiye sahip olduğunu hissetmeyi sevmesi mi? Ne dersiniz? Aşağıdaki hikaye de bu konuda farklı bir ilham veriyor.
Sokrates diyor ki, ben gençken erken kalkmaktan hoşlanmazdım ve annem bu davranışımdan nefret ederdi çünkü bir gün beni zengin bir tüccar olarak görmeyi hayal etmişti. Ve bir gün annem benimle öğretmenimi görmeye geldi. Aralarında bir anlaşma yaptılar. Ben de, öğretmen erken kalkmanın faydalarını bana anlatsın dedim.
• Öğretmen: Sokrates, sana harika bir hikaye anlatacağım ve sen de bana bundan ne çıkardığını anlat, tamam mı?
Sokrates: Peki.
• Öğretmen: İki kuş varmış, biri erken uyanıp böcek yiyip yavrularını beslemiş, diğeri geç uyanıp yiyecek bir şey bulamamış... Hikayeden ne anladın Sokrates?!
Sokrates: Erken kalkan böcekler kuşlar tarafından yenir!

Kim haksız olduğunu iddia edebilir? O açıdan bakarsak, son derece haklı Sokrates. 

Yazarın Diğer Yazıları