Gülşah Elikbank

Bir Farkımız Yok

Gülşah Elikbank

İçinde bulunduğumuz 21.yüzyıl, 13,8 milyar yıldır genişleyen evrende, insanın aklını toplamakta en çok zorlandığı yüzyıldır. İnsanlık, ancak yedi milyon yıl kadar önce primatlardan ayrıldı, yani Evrenin başından bugüne geçen zamanı 1 yıl olarak düşünürseniz, insan ortaya çıkalı 10 saniye, bilim keşfedileli 1 saniye olmuş sayılır. Patatesle yüzde 50'ye yakın benzerlik gösteren genetik kodumuz, inekle yüzde 80, köpekle yüzde 94, bazı primatlarla yüzde 98 oranında benzeşiyor. Oysa ne çok isterdik kocaman evrende insanın zannedildiği gibi eşsiz bir değeri olsun, diyor Dr. Kerem Dündar, İş’te Beyin kitabında. 
İnsanlar farklılıklar ise binde 1 yani çok denecek kadar ama biz o farklara odaklanıyoruz. Mitoloji Film Festivalinin sloganını İnsanlığın Ortak Hikayesi koyduğumda, tam da bunu anlatmak istiyordum aslında. Yok birbirimizden farkımız. Bu inançla çıktığımız yolda, festivalin ikinci yılına geldik bile. 3-6 Ekim İzmir’de, 7 Ekim Manisa’da ve 9-10 Ekim ise İstanbul’da olacak festival özellikle çocuk ve gençlerin katılımını önemsiyor; tam da bu nedenle festivalde tüm söyleşiler ve film gösterimleri ücretsiz. Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteğiyle hayata geçiyor. Aslında arkasında bu yıl birçok destek var. Bu da bir festivalin büyümesi için en önemli şey. Kamu yararına yapılan böylesi önemli bir konuda elbette daha güçlü destek olması da işin sürdürülebilirliliği konusunda kritik. Ülkedeki en büyük sorun da bu değil mi? Avrupa Birliği’nin en önemli kriteri olan sürdürülebilirlik bizde yok denecek kadar. Oysa kültürel bir değişim yaratmak için sabır ve zaman gerekiyor. Festivalin etkinlikleri İzmir’de Konak Sanathane ve Urla Kent Arşivi Müzesinde, Tınaztepe Üniversitesinde eş zamanlı olacak. Manisa’da ise Lale Kültür Merkezinde bulaşacağız. İstanbul’da da çok önemli bir destekçimiz var; Biletinial Torun Center Sinemaları. 
Festivalin bu yılki ana teması Türk mitolojisi. Benim de bazı romanlarımda tema olarak kullandığım ama üzerinde pek de durulmayan bir konu Türk mitolojisi, oysa kültürel kodlarımız için çok önemli. Bunları konuşacak, tartışacak bir alan yaratması açısından da önemsiyorum bu festivali. Dilerim halkımız da aynı önemi ve hassasiyeti gösterir. 

Yazarın Diğer Yazıları