InstitutfrançaisIzmir, Fransa’nın en saygın kurumlarından Collège de France’da İklim ve Okyanus Evrimi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. EdouardBard’ı 4 Kasım ve 6 Kasım'da gerçekleşecek iki konferans için Izmir’de ağırlıyor. Eklemek gerek ki, Institutfrançais tarafından Collège de France, Dokuz Eylül ve Ege üniversiteleri işbirliği ile düzenlenecek konferansların dili İngilizce.
İlk konferans, “Akdeniz ve komşu denizlerde paleoiklim ve deniz seviyesi değişimleri” üzerine, 4 Kasım Ptesi, 17.00, DESEM, Bordo Salonda (Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlügü). Burada, tekilliğini belirlemek ve altında yatan nedenleri ayırt etmek için son yüzyıldaki küresel ısınmayı daha geniş bir zamansal bağlama yerleştirmek zorunludur. Okyanus, atmosfer ve buz arasındaki ısı, su ve karbon alışverişinin doğal değişimlerini çeşitli zaman ölçeklerinde incelemek gerekmektedir. Paleoiklimsel değişimler, kayıtların genel olarak yeterli güvenilirliği ile çoklu hipotezleri test etmek için kullanılabilir. İklim sistemindeki değişimler çok farklı zaman sabitlerinde işleyen mekanizmaları içerdiğinden, iklimsel bozulmaların etkilerini jeolojik, astronomik ve antropojenik kökenlerine göre ayırt etmek için bu uzun vadeli perspektife sahip olmak çok önemlidir. Büyük iklim değişikliklerinin önemli bir örneği, yaklaşık 20.000 yıl önce başlayan ve Holosen döneminin ortasında, özellikle Türkiye’de ilk Neolitik toplumların gelişmesinden sonra sona eren son deglasyasyondur. Çeşitli tortul arşivlere dayanan paleoiklim ve deniz seviyesi değişikliklerinin seçilmiş örnekleri, özellikle Doğu Akdeniz, Marmara Denizi ve Karadeniz’deki çalışmalar dikkate alınacaktır.
İkinci etkinlik ise, “Akdeniz’de iklim değişikliği ve istilacı türler: Geçmişten bazı dersler”
6 Kasım Çarşamba, 11.00, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Toplantı Salonunda olacak. Akdeniz, özellikle de Doğu Havzası, başta Lesepsiyen göçmenler ve gemilerle taşınan organizmalar olmak üzere yabancı türlerin istilasından etkilenmektedir. Küresel ısınma ve okyanus asitlenmesi de gıda ve alan için rekabet eden deniz organizmalarını etkilemektedir. Akdeniz’in tropikalleşmesi, deniz ekosistemleri üzerindeki insan kaynaklı etkilerin değerlendirilmesi ve anlaşılmasındaki karmaşıklığa katkıda bulunmaktadır. Biyolojik popülasyonlardaki son ve modern değişikliklerin gerçek zamanlı araştırmasına paralel olarak, hareketli ve sapsız türlerin büyük ölçekli göçlerine yol açan hızlı ve yoğun paleoiklimdeğişikliklerinin eski dönemlerini de dikkate almak mümkündür. Akdeniz’deki paleo-invaziv türlerin seçilmiş örnekleri, modern dönemden daha sıcak ya da daha soğuk olan paleoiklimsel bağlamlarında tanımlanacaktır.