Gülşah Elikbank

Gençler ve Umut

Gülşah Elikbank

Yazar, sözlere daha çokgüvenen, onları kimi zaman yerlerinden eden, ama sonradan daha büyük bir güvenle yine eski yerine koyan kişidir; yazar sözleri sorguya çeker, onları okşar, yontar, süsler; dahası yazar, başkalarından gizli kalan bunca şımarıkdavranıştan sonra, sözlerinönünde yine saygıyla yerlere kadar eğilenkişidir. 
Çoğu kez olduğu gibi, sözekarşı cinayet işleyenkişi olarak görünse bile, bu, bir aşk cinayetidir... EliasCanettiböyle diyordu. Evet, dünyayısözlerle anlamanın ve anlatmanın bir yolu yazmak... Fakat kimse aydınlığa bakarak karanlığı anlayamaz. Bu yüzden yazarın yolu karanlık hikayelerden geçer. Benim için bu Dracula’nınçocukluğunda saklıydı. Yüzbinkişiyikazığageçiren, Fatih Sultan Mehmet’in önce en iyi dostu sonra en belalı düşmanı olan bu adamı anlamak, insanın içindekikırılganlığı ve kötülüğü kavramaktı benim için. Her romanda, her hikayede başka bir karanlığın peşine düşer aslında yazar. Ve hayata dair düşünür, düşünür… 
İnsan yaptıkları kadar, yapmayı kendine yakıştıramadıklarıyla da insanlaşıyor, gelişip büyüyor. Kendini bulmak ancak böyle oluyor. Ömrün yarısı tecrübelerle insanın ne istemediğini anlamasıyla geçiyor. Kalan yarısı... İşte o ne istediğini çok iyi bilerek! Bu ara bu konulara kafa yormamın nedeni, bu dönem iki üniversitede Kariyer Zirvesine davetliyim. Gençlere ne anlatacağımı düşünüyorum kara kara. Bir yanım onlara umut vermek istiyor bir yanım ülke gündeminin oldukça farkında ve ağırlığı altında eziliyor. 
‘Bir çukurdan çıkmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk iş kazmayı bırakmaktır...’ Bu sözü çok severim. Bana hep etrafımda her şeyden ve herkesten yakınıp hiçbir şey yapmayan insanların suratına yüksek sesle söylenmeliymiş gibi gelir. Sahiden de sizce neden insanlar sürekli bir şeylerden ya da birilerinden şikayet ederler ama onlarla İlişkilerine, iletişimlerine dair bir şey yapmazlar? Hayatlarından, işlerinden, eşlerinden, ailelerinden, ülkelerinden yakınıp dururlar fakat hadi o zaman değiştir, dediğinde hareket edemezler. Ya bir yol bul kendine ya da yoldan çekil, diye boşuna söylenmemiş. Sözler değil eylemler başarı getirir hayatta. Ben eyleme inanırım hayatta.Harekete geçin ve kazmayı bırakın artık. Umutsuzluğa yer yok. Gidecek bir yer de yok, bu vatan bizim, çocuklar bizden iyi bir gelecek bekliyor ve bu sorumluluk hepimizin. 

Yazarın Diğer Yazıları