Gülşah Elikbank

Söylenmeyeni Duymak

Gülşah Elikbank

Gücün insanı yozlaştırdığını söylerler, ama aslında daha doğrusu gücün yozlaşmaya yatkın insanları kendine daha çok çektiğidir. Aklı başında insanlar genelde güçten başka şeylere çekilirler, demişti David Brin.
Geçen gün gençlerle yaptığım kariyer sohbetinde söz, iyilik ve kötülüğe geldi. Orada altını çizdiğim şey şuydu; iyilik bilinç gerektirir, bu yüzden kötülük daha kolaydır, daha kendiliğinden olmaya meyillidir. İnsan aksini yapabilecek güçteyken doğru olanı seçiyorsa, orada gerçek bir iyilikten söz edilebilir. Ne dersiniz?
Ben yaşamımın son on yılında gücün özgürlükte olduğunu keşfettim. Bu özgürlük istediğimde her şeyi bırakıp gidebilme yani her şeyden ve herkesten vazgeçebilme iradesinden geliyor. 
Dahası sahici bir özgürlük, istediklerini yapmak değil, istemediğin hiçbir şeyi yapmamak, demek... Benim yolum bu. Geriye dönüp bakınca, kendimi oldukça şanslı buluyorum. Bunları fark etmemi sağlayan kederleri çok erken yaşta yaşadığım için! Şimdi de mümkün olduğunca bu deneyimleri gençlerle ve ihtiyacı olanlarla paylaşıyorum. Ne demişler, paylaşılmayan bilgi sahibinin lanetidir...
İnsan, olduğundan daha fazladır, diyen Erich Fromm okumayı her zaman severim. Freud ve Jung bir yana Fromm öbür yana... Bu hafta da Fromm’un Say Yayınları’ndan çıkan “Psikolog Olmayanlar İçin Psikoloji” kitabını okudum. 
Psikanalist üçüncü bir kulakla dinler, diyor Fromm. Yani satır aralarını okur. Yalnızca kendine sunulanı görmekle kalmaz, sunulan ve gözlemlenebilir olandan daha fazlasını yani kişiliğin özünü idrak eder. Yazarlar da böyledir. Belki benim yüksek lisansımı psikoloji içeren bir alanda yapma nedenim de budur.
Yazarlar her zaman görünenin ardındaki asıl gerçekle ilgilenirler. Toplumsal öngörülerinin gücü de buradan gelir. Yalan söyleyen insanı çok kolay anlarım örneğin ben. Çünkü söyleneni değil söylenmeyeni duymayı da öğrendim. Ya siz? Gerçi birçokları için yanıtın çok iç açıcı olmadığının farkındayım, cevapları evet olsa; ülke bu halde olur muydu? 
Biraz kafa dağıtmak isteyenlere İstanbul’da güzel bir konser önereyim. Metal müziğin üç dev grubunun, Pentagram, Radical Noise ve RazorInc.’in güçlü riff’leri ve sınırsız enerjisi 13 Ekim’de KüçükÇiftlik Park’ın yeşil yüzü KüçükÇiftlik Bahçe’de yankılanacak! Türk metal müziğinin öncüsü Pentagram, efsanevi şarkıları ve enerjik performanslarıyla sahnede fırtınalar estirecek. Hardcore punk ve metalin mükemmel birleşimini sunan Radical Noise güçlü sözleri ve çarpıcı ritimleriyle adrenalini doruklara taşırken Razor Inc. grubu ise thrash metal ve groove metal unsurlarını harmanladıkları dinamik sahne performanslarıyla konserin açılışını yapacak.

Yazarın Diğer Yazıları