Gülşah Elikbank

Yapay Zeka Gelişirken

Gülşah Elikbank

Kıyısız bir denizim ben ve yüzün senin, kıyım benim... Ne özel bir sevda tanımıdır Turgay Gönenç'in dizeleri.Kendini hiçbir yere ait hissedemeyenler için ne özel bir yerdir sevdiğinin gözleri, çünkü orada kendine ait bir dünya bulur, o pırıltıya ait hisseder kendini, salındığı uzay boşluğu sona ermiş gibi olur. 
İnsan ait olmak ister, kendi kalarak ama bir başkasıyla bütünleşerek. Kusurlarını da seven, onu her haliyle yüreğine buyur eden biri olsun ister ve orada iki kişilik bir dünyaları olsun. Bu duyguyu hayatta bir kez bile tadamayan insanlar var, nasıl da üzücü ve büyük bir yitim. Kederine razı olmadan sevinci yaşamak mümkün değil. Güzel olan her şey içinde zorluk barındırır, zaten büyüleyiciliği de oradan gelir. 
Aynı şey şirketler için de geçerli. Özellikle gençler artık kolay aidiyet duygusu geliştiremiyor. Eskisi gibi kimse bir şirkette 10-20 yıl kalmayı başarı saymıyor. Çünkü bireyler kendilerini o büyük yapılar içinde değersiz, yersiz yurtsuz hissediyor. Ha bu şirket ha öteki. Arada tek fark eden maaş ise, bu kişinin çalışmalarına ne kadar güvenebiliriz? Yarın daha yüksek rakamla gidecekse... Çünkü ait hissetmiyorsa, sadakati sadece kendineyse. İlk zorlukta başka kolaylığı tercih ediyorsa... 
Çağın sorunlarından biri bu. Dahası özel hayat ve iş hayatı birbirini epey etkiliyor aslında. Özel yaşamında özensiz biri, partnerini kolaylıkla aldatan biri sizce işte hangi etik kurallara uyar? Biraz farklı baktığımın farkındayım ama benim de işim bu. Her şeye başka açıdan bakmak...
Elbette bu sadakati, güven ortamı sağlamak bireyden önce kurumun görevi. İnsanlara birer maliyet kalemi gibi bakan, değerlerini para ile ölçen bir sistemin içinde karşılığını da ancak öyle alırsınız. Yapay zekanın iş dünyasına girmesine az kaldı, peki teknolojinin baş köşeye kurulacağı zamanlarda insana ne kalacak? Tabii ki insani değerleri… Şirketler kurum kültürlerini buna göre dizayn etmeye başlamazlarsa yenilgi, hüsran kaçınılmaz. Ben de Hayat Tasarlama Sanatı eğitimimde şirketlere bunu anlatıyorum. Hangi değerlere öncelik vermeliyiz? Sadece maaşla değil başka hangi özelliklerle bir çalışanı şirketimize aşık edebiliriz? Zor değil ama önce bunun anlamını kavramış bir üst yönetim gerekli. 


 

Yazarın Diğer Yazıları