Farklı ifadeler farklı anlatımlar olsa dahi iyi ve iyilik duygusu demek çokta yanlış değil. İçinde kötülük olmayan duygu veya duygular desenizde olur. Bilimsel çok ifadesi mevcut bir tanesi ise şöyle “insanın içinde bulunan ahlâkî otorite, ahlâkî değerler ve eylemler hakkında hüküm verme ve yargılama yeteneğini ifade eder.”
Sabah sabah 90 yıldır ayni lafları dinliyor olmanın kaçınılmaz acısını duyuyorsunuz sanırım. Hemen aklımıza sorular geliyor. Yıllarca dillerden düşmeyen Japonya nerde ne oldu bu mucize ülkeye. Japon mucizeleri eskidi artık dillerde değil. Vay şunu icat etti vay bunu icat lafları bitti. Yaşlanma Japonya’nın derdi haline geldi. Niye akla Japonya geldi çünkü Japon teknolojosi ABD NASA tarşkilatının müsade ettiği kadar ileri gidebilirdi. Demekki tam bağımsız olmak sürdürülebilir güçlü bir devlet olmanın müreffeh gelişmiş olmanın tek şartı. Şayet ülkende yüzde 4 tarım ihracatın varsa bu ihracatın hala miktar bazlı olup olmadığı, ifade edilmiyorsa,kıymeti harbiyesi de olmaz.Uzaya seyahat eden bir yolcun var 55 milyar dolar biletle gidiyorsa emekli bekliyorsa otur ağla. Bir gün uzaya füze göndermen konusunda fi tarihine sahipsen yazık. Hala enflasyon faiz,döviz,vantilatör ile üretilen veya,binlerce dönüm camdan,güneş enerji üretimi ile kalkınmaya çalışıyorsan yazık. Enerji açığın yüzde seksen ithalata bağımlı isen çok yazık.Kentsel dönüşüm dahil Toki meskenleri bi hakkın alıp yapıp teslim etmiyor her safhada aracı ile çalışıyorsa yazık.Tokide muhatap bulamıyorsan nasıl bir sistem olduğunu bilmiyorsan yine yazık. Savunma sanayiini ve diğer sanayileri ne zaman başlandığını ne kadar geliştiğini bilmiyorsan sistemde bir sorun var demek. Arazilerin yer altı madenlerin hakkında bilgin yoksa vatandaşlıkla ilgin ne acaba. Arpalık olmuş birliklerin varsa denetimi yoksa acınacak haldesin. Devlet mükellefin mali kayıtlarından sorumlu “bağımsız denetim” denilen kurumlara mali yapısını teslim etmiş. Mali denetim binde bir dahi yoksa kötü hatta vahim.
Paketlenmiş fasulyede fiyat kontrolü yapılıyorsa cehalet. 5 lira olan yumurta ile sahanda yumurta,omlet,sucuklu yumurta yapılıyor 180 lira olarak satışa sunuluyorsa aferin. Yumurtanın bu fiyatla satış maliyetini denetim bilmiyorsa nasıl bir devlet kontrolü var. Yaklaşık 300 lira olarak satılan bir birim yiyeceğin fiyatına devlet piyasada maliyetine nasıl bakıyor.
İthalat alışkanlığı hastalık olarak devam ediyorsa hırsızlık yaparak ilk gördüğüne hırsız diyen yöneticilerin varsa sen ölmüşsün be kardeşim Madenlerinin hali ortada deveyi amuduyla yutanlar aday olunca birini seçmen için dayatılırsa kendini as kurtul dense yeridir. Doğru düzgün bir tek işin olmayınca münferiden bir konuyu nasıl yazmalı. Karamsarlık değil yok oluşa yol alıyorsun korkak olmuşsun üç kuruş için her şeyini vermeye hazır olmuşsun. Titreye bilirsen titre gerçi titremek için hava dahi soğumadığına göre. Ey millet şansın bitmiş gibi şans yaratabilirsen bir şansın olabilir. Her bayramda bir sadaka ile yaşayamazsın zavallı olmaktan kurtulmanın çaresi demokrasi.
Fırsat eşitliğini hayatın pahasına sağlarsan çocukların kurtulur sen zaten satış fiyatları içinde boğulmaktan keyf alır olmuş günahkar olmuşsun Allah yardımcın olsun. İyi pazarlar o da evden çıkarsan bin lira. Ne diyelim öfkelenseniz de hakikat bu.