Meryem Berberoğlu

Probiyotik

Meryem Berberoğlu

Çoğu zaman duyduğumuz ama önemsemediğimiz probiyotikler, sindirim sistemine yarar sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bu faydalı bakteriler ve mayalar, bağırsak florasını dengelemeye ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlamaya yardımcı olur. Probiyotikler genellikle yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi fermente gıdalarda bulunur ve ayrıca takviye formunda da alınabilirler.
Probiyotikler, sindirimi destekler ve bağırsak hareketlerini düzenler. Kabızlık, ishal ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir.
Bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağlantı vardır. Probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Antibiyotikler zararlı bakterilerle birlikte faydalı bakterileri de yok edebilir. Probiyotikler, antibiyotik kullanımından sonra bağırsak florasını yeniden dengelemeye yardımcı olur.
Bazı çalışmalar, probiyotiklerin bebeklerde ve çocuklarda alerji ve egzama riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Çoğumuzun bildiği gibi vücudumuzun dengeli ve sağlıklı olabilmesi için, bağırsak ve beyin arasındaki bağlantıyı bozmamamız gerektiğidir.  Probiyotiklerin ise anksiyete, depresyon ve diğer mental sağlık sorunlarına iyi gelebileceğini göstermektedir.
Kadınlarda, probiyotikler vajinal sağlığı korumaya yardımcı olabilir ve üriner sistem enfeksiyonlarını önleyebilir.
Fermente Gıdalar (Yoğurt, Kefir, Lahana turşusu, Kimchi, Miso çorbası, Tempeh,) tüketerek probiyotik ihtiyacımızı girebiliriz. Ayrıca eczanelerde veya sağlık mağazalarında kapsül, tablet veya toz formunda probiyotik takviyeler bulunabiliriz.
Probiyotiklerin doğru dozajı kişiden kişiye değişebilir. Bir sağlık profesyoneline danışmak en iyisidir. Genellikle güvenli olsa da, bazı insanlarda gaz, şişkinlik veya mide rahatsızlığı gibi hafif yan etkiler görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin probiyotik kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önemlidir.
Probiyotiklerin genel sağlık üzerindeki etkileri hala araştırılmakta olup, bu alandaki bilimsel bilgi her geçen gün artmaktadır. Sağlıklı bir bağırsak florası için dengeli ve çeşitli bir diyetin parçası olarak probiyotiklerin tüketilmesi faydalı olabilir. 
 

Yazarın Diğer Yazıları