Meryem Berberoğlu

Timus Bezi 

Meryem Berberoğlu

Timus bezi (thymus gland), göğsün üst kısmında, göğüs kemiğinin hemen arkasında (sinnum) bulunan bir organdır. Bağışıklama sisteminde, özellikle erken yaşlarda çok önemli bir rol oynar. Timus bezi, vücudun bağışıklığa tepkisi için gerekli olan bir tür beyaz kan hücreleri olan T-Lenfositlerin (T hücreleri) gelişimi ve olgunlaşmasından sorumludur. Özellikle çocukluk döneminde çok önemlidir. Timus bezi, kemik iliğinde üretilen olgunlaşmamış T-hücrelerini alıp ve onları olgun hale getirir, Bu hücreler vücudun bağışıklık sistemini organize etmek için gerekli işlevlerini öğrenir. Timusta, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine saldırmaması için bir denetim mekanizması vardır.

T- hücreleri olgunlaşması: Timus, vücudun kendi dokularına saldırmayı önlerken bakteri, virüs ve enfekte hücreler gibi yabancı istilacıları tanımak için olgunlaşmayan T-hücrelerini eğitir. Olgunlaşmış T-hücreleri, vücuda giren patojenleri (bakteri, virüs, mantar vb.) tanıyıp onları yok etmek için hazırlanır.

Bağışıklık toleransı: Vücudun kendi sağlıklı hücreleri ile zararlı istilacılar arasında ayrım yapmasına yardımcı olur. Bu tolerans gelişmezse, otoimmün hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hücreler, bağışıklık sisteminin temel unsurlarından biridir ve vücuda girmiş patojenleri, enfekte hücreleri, hatta kanserli hücreleri hedef alarak yok eder.

Timus bezi, çocukluk ve ergenlik döneminde aktif olarak çalışırken, ergenlik sonrası küçülmeye başlar ve zamanla büyük ölçüde yağ dokusuna dönüşür. Bu sürece involution adı verilir. Timus bezi küçüldükçe, yaşlı bireylerde enfeksiyon riskinin artması da kısmen bu küçülme ile ilişkilidir. 
Timus bezinde gelişebilen nadir bir tümör Timomadır. Timomalar genellikle iyi huylu olmasına rağmen, bazıları kötü huylu olabilir ve çevre dokulara yayılabilir. 
Timusun düzgün gelişmemesiyle karakterize edilen genetik bir bozuklukta Digeorge Sendromudur. Bu sendromda bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyonlara yatkınlık artar.
Enfeksiyonlardan korunmak için C vitamini, antioksidanlar, Çinko, Omega-3 yağ asitleri, düzenli egzersiz, gün ışığı ve sağlıklı uyku gibi vücuda olumlu etki yapan besinleri göz ardı etmemektir. Araştırmalara göre özellikle çinko eksikliği timüs bezinin eğittiği T-hücrelerinin bozulmasına neden olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.


 

Yazarın Diğer Yazıları