Meryem Berberoğlu

ZONA HASTALIĞI

Meryem Berberoğlu

Zona, viral kaynaklı sinir enfeksiyonudur . Genellikler ağrılı kızarıklıklar şeklinde görülebilir.
Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen, ancak çoğu vakada gövdenin sol veya sağ tarafını saran tekli bir kabarcık şeridi olarak beliren bir hastalıktır. Suçiçeği hastalığına neden olan Varicella Zoster virüsünden kaynaklanır. Bu virüs, suçiçeği geçiren kişilerde omuriliğin ve beynin yakınındaki sinir dokusunda inaktif olarak kalır. Yıllar sonra tekrar aktif hale geçebilir ve zona belirtilerine yol açabilir. 
Zona, ağrı, yanma ve kaşıntı ile başlar. Daha sonra ciltte kızarıklık ve kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar genellikle tek bir şerit halinde görülür ve oldukça acı vericidir.
Daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ortaya çıkar.  Suçiçeği iyileştikten sonra Varicella Zoster virüsü sinir sistemine yerleşir ve yıllarca uykuda kalır. Bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde ve yaşlı yetişkinlerde daha yaygın görülür. 
Zona hayatı tehdit etmese de ağrılı bir deneyimdir. Erken tedavi, süreyi kısaltabilir ve komplikasyon riskini azaltabilir. Ayrıca, zona aşısı bireylerde zona görüle riskini azaltmaya yardımcı olur. 
Zona aşısı, Zon(Herpes Zoster) hastalığına karşı korunmak için kullanılan bir aşıdır. 
Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerde daha yaygındır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, HIV, kanser veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı gibi durumlarda, fiziksel veya duygusal stres gibi durumlarda daha risklidir. 
Aşı, hastalığın önlenmesiyle birlikte özellikle en sık görülen ve uzun yıllar hayat kalitesini bozan ağrının (postherpetik nevralji) görülmememsi açısından etkili bulunmaktadır. 

 

Yazarın Diğer Yazıları