Mesut Nöbetçigil

Akıl

Mesut Nöbetçigil

Edebiyata gömülü bir insanla, felsefeye, bilime ya da hayatın içine nüfuz etmiş bir insanla muhabbet, alışveriş  bambaşka. 

Çok şükür ki etrafımda hala  böyle pamuklara sarılacak insanlar var. Bir yandan da özellikle gençlerde, üniversite öğrencilerinde bile çok gördüğüm, duyduğum başka bir şey var. Mesela "naber kanka, of kanka, iyidir kanka ..." Üç dört lafın biri kanka. Kelime çözünürlüğü düşük olduğu için duygu çözünürlüğü de düşük. Günlerini böyle lay lay lomlarla geçiriyorlar. Diğer taraftan bakıyorsunuz, o akıllı insanlardaki sözlerin derinliği, bizde uyandırdığı bir değer var, peki bu nereden geliyor? Senelerdir çalıştırılmış bir kas var orada; bir şeyler biriktiriyor, okuyor, düşünüyor, tartışıyor ondan sonra o sofradan bize de ikram ediyorlar, biz de faydalanıyoruz. Mesela Spinoza'nın Etika'sını okurken ben her zaman kendimi kaybederim, ya bu nasıl bir kafa. Nietzsche keza.

Akıl gerçekten kas gibi çalıştırdıkça  kuvvetleniyor. Biz dışarıdan dua ederek beklediğimiz için ya da işte "sokma akıl" dediğimiz, biri bize akıl versin de biz öyle davranalım, ona göre düşünelim,  öyle oy verelim. Bu alışkanlıkta olduğumuz için, akıl karşısında çok geliştiğimizi söyleyemeyiz.

Mesela benim ülkem, akılla yönetilen bir ülke değil. Biz duyguyla yönetilen bir ülkeyiz. Deprem olunca biraraya geliyoruz ama o konutları deprem olmadığı zamanlar akıllıca yapamıyoruz. Deprem bakanlığı kurulacaktı, ne bakanlığı olursa olsun, isterseniz uzay, feza bakanlığı kurun, aklı merkeze koymadığınızda akıllı bir sistem kuramazsınız. Yani bizim merkezimizde akıl yok, biz aklı küçümseriz. Son tahlilde çok okuyana: "Amma çok okudun kafayı mı yiyecen" derler.
Aklı bir kas olarak görürsek ne kadar çok çalıştırırsak elbette o  kadar akıllı oluruz.

Bir şiirimle bitirelim bu konuyu. 

Kalın sağlıcakla....

Biraz Tatsız Kaçsa da

Biraz tatsız kaçsa da açık konuşalım
Aklı matematiğin desteklediği gerçek
İnsanı yaratılıştan yapıcılığa
Bilinçli olarak amacına ulaştıracak bir mühendislik
Nereye doğru olursa olsun 
Kendine bir yol bulmaya mahkum
Şaka yapıyorum şaka 
Düşünmeyin böyle şeyleri 
Tembelliğe devam bilinçli ya da bilinçsiz
 

Yazarın Diğer Yazıları