Mesut Nöbetçigil

ChatGPT

Mesut Nöbetçigil

Kasabaya gelen esrarengiz yabancı, sessizce ama etkili bir şekilde kasabanın kontrolünü ele geçiriyor. Teknolojiyi günlük işlerimizde kullanan biz sıradan insanlar için biraz araştırma yaptım.

ChatGPT-4 ÖZELLİKLERİ:
– Görüyor
– Duyuyor
– Konuşuyor
– Mantık yürüterek gördüklerine yorum yapıyor
– Gerçekçi diyalog kuruyor
– Mimik ve ifadelerden duyguları anlıyor

Birçok kişi, yapay zekanın meslekleri yok edeceği ve işsiz kalacağımız endişesini taşıyor. Ancak asıl mesele, bu yeni duruma nasıl adapte olacağımızı bilmememiz. Tanıtımlarda, yapay zekanın çekici yanları vurgulanıyor. Örneğin, sesimizi değiştirmek, şarkı söylemek veya farklı dillerde konuşmak gibi basit özellikler hoşumuza gidiyor. Ancak, yavaş yavaş hayatımıza daha derinlemesine nüfuz ediyorlar ve biz farkında olmadan onlara veri sağlıyoruz; görüntümüzü, sesimizi veriyoruz ve onlar bunlardan besleniyorlar.

Bu durumu kabul ederken, verilerimizin kullanımına izin veriyoruz ki bu, en büyük sorunlardan biri. Gelişmeler gerçekten heyecan verici çünkü bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz birçok şeyi artık yapabiliyoruz. Örneğin, Google’ın bir projesinde, telefonun kamerasını açıp çevrenizi gösterdiğinizde, masada bıraktığınız gözlüğünüzü hatırlatabiliyor: “Gözlüğün kül tablasının yanındaydı.” Bu kadar ileri yorum yapabilme yeteneği hem korkutucu hem de heyecan verici.

Bir de şunu belirtmek istiyorum; bizim nesil, teknolojinin tüm büyük sıçramalarına denk geldi. Annelerimiz ve babalarımız, endüstri devriminde çamaşır makineleri, televizyon ve buzdolabı gibi cihazların uzun yıllar değişmeden kaldığını gördü. Oysa bizim dönemimizde her şey hızla değişiyor ve biz bunlara adapte olmak zorundayız. Bu çok yorucu bir süreç, ama bir şekilde öğreniyor ve işimizi bu değişimlere paralel olarak yapmaya çalışıyoruz. Gerçekten acayip bir süreçten geçiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları