Mesut Nöbetçigil

Geleceği öngörmek…

Mesut Nöbetçigil

Yarın ne olacak? Gelecek hafta, gelecek yıl, gelecek bize mutluluk mu getirecek, üzüntü mü? Eskiden cevaplar için medyumlara, kâhinlere veya astrologlara inanılırdı. Günümüzün falcıları ise istatistikçiler ve yazılım mühendisleri. Devasa veri kitlelerinde gizli şemaları bularak geleceği hiç olamadığı kadar isabetli şekilde öngörebiliyorlar. Bu devrin insanları, yapay zekânın yeni bir formundan güç alıyorlar ama bir sorunu çözerek başka bir sorun mu yarattılar, onu bilemiyoruz. Kristal küreye bakarak makinaların geleceği şekillendirdiği ve yaratıcılarını geride bıraktığı bir gelecek görecek miyiz?
Nostradamus korkunç salgınlar, savaşlar, depremler,  seller ve dünyanın sonunu gördü ama tarih vermedi. Son kehanetinin üzerinden 400 küsur yıl geçti kıyamet hala kopmadı. Ama geleceği görme isteğimiz hala canlı.
Bir zamanlar mistisizme güveniyorduk şimdi ise algoritmalara yöneliyoruz.
Her sene dijital bilgi akışı giderek büyüyor ve giderek çılgınlaşıyor. Günde en az 2,5 kentilyon bilgi üretiliyor. Bilgisayarlar bu bilgi akışını süzüyor ve ardımızda bıraktığımız dijital izleri buluyorlar. Geçmişimize bakmamıza ve geleceği görmemize izin veriyorlar. Ama bu izleri bulmak ve sinyalleri gürültüden ayıklamak her zaman kolay değil. Bunda başarılı olan kişilerse 21.yüzyılın kâhinleridir. Siz ne dersiniz?

Yazarın Diğer Yazıları