Mesut Nöbetçigil

HEDONİK AÇLIK

Mesut Nöbetçigil

Sadece zevk için yemek, sağlık sorunlarına yol açıyormuş.

Yemekte dur durak bilmiyorsanız, tokluğu hissetmiyorsanız, bir de canınız çektikçe benim gibi siz de yemek yiyorsanız aman dikkat! Tehlikenin yeni ismi HEDONİK AÇLIK,  yani tokum ama yine de yerim, anlamına geliyor. Bir saat önce yemiş olabilirsiniz ya da gece hemen yatmadan önce. Aslında tok olabilirsiniz, buna rağmen canınız birşey çektiğinde hemen canınızın istediği şeyi tüketmek istiyorsunuz. Bu yalnızca isteğe bağlı birşey anlamına gelmiyor. Aslında bu sizin rahatsızlığınız da olabilir.

Vücudumuz acıktıkça  lezzetli yiyecekleri gördüğumüz zaman, o yiyeceklerin görüntüsü, kokusu beynimizde uyuyanları  tetikliyor ve böylelikle de bir dopomin salınımı sonrasında  Hedonik Açlık  ortaya çıkıkıyor.  Evet, tamamen tokuz,  bir şeyler yedik, tükettik desek de o görüntü, o lezzet, o koku; bizi bu yemeğe  yönelik açlığa yeni baştan teşvik etmeye başlayıp aldığımız yiyecekleri tüketme isteği  uyandırarak da ilerleyen sürede sağlık problemlerine yol açmaktadır. Özellikle obezite ile de birebir bağlantılıdır.

Tokluk hissine ulaşamamanın önüne geçilebilir mi?

Dışarı çıkacağımız zaman tok karna çıkmamız gerekiyor. Bizi her zaman koku ve görüntü  yanıltmaktaysa da öncelik olarak besinin içeriğine dikkat etmemiz lazım. Bir de son yıllarda hazır gıda tüketimi oldukça popüler olduğu için maalesef ki bizi bu hazır yemeklere teşvik ediyor ve bunun önüne geçmekte zorlanıyoruz .Her zaman evde yemeğimiz olsun, tencere yemeklerine önem verelim. Bir de bunun en büyük sıkıntısı sosyal medya diyorum. Çünkü sosyal medyada  gecenin bir vaktinde  geç saatlerde  yemek tariflerini görüyoruz ve canımız istiyor, hemen sipariş veriyoruz. Çok rahat biçimde elimize ulaştığı icin de Hedonik Açlık tetiklenmeye başlıyor.

Maalesef bu tür videolar çok yaygınlaşmaya başladı. Suçlu sosyal medya. Bizim yine hiç  suçumuz yok. Çok şükür bulduk  bir günah keçisi pardon (oğlak çevirme).

Yazarın Diğer Yazıları