Mesut Nöbetçigil

Su koyuvermek…

Mesut Nöbetçigil

Biliyor musunuz, biz suyumuzun %70 ‘ini tarımda kullanıyoruz. %20-21 civarını da sanayide kullanıyoruz.%9 ‘unu ancak insanlar içme ve tüketim suyu olarak kullanıyor.Biz evde istediğimiz kadar tasarruf yapalım tarımda ve sanayide su tasarrufu yapmadığımız sürece su israfının önune gecmemizin mümkünatı yok. Çünkü ülkemizde hala salma sulama birçok yerde devam ediyor. Bu hem toprakta tuzlanmayı arttırıyor hem de gereksiz yere ürün arttıracağız diye su israfı oluyor.
Suyun henüz varken tasarrufu yapılır. Tükenmiş sudan tasarruf yapılamaz. Cebinizde para yoksa tasarruf yapamazsınız. Su var diye hoyratça kullanmaktan vazgeçmemiz lazım. Suyu sadece çesmeden akan su olarak tüketmiyoruz. Biz başka ürünleri kullanırkende su tüketiyoruz. Hepimiz 40 ton suyla dolaşıyoruz. Her birimiz satın aldığı bir takım elbise, bir fincan, bir bilgisayar, bir arabanın üretimi için de su kullanılıyor. Harcanan su miktarlarını düsünün bir. Üretimi için ayrı harcıyoruz; bir de temizliği için harcıyoruz. Yani arındırmak için de su kullanıyoruz. Kimyasallarla yüklediğimiz suyu temizlemek için de doğa ayrı bir savaş veriyor.Her biri ayrı bir kirlilik olusturuyor aslında. Korkunç miktarda su israfından bahsediyoruz. Sifona her bastığımızda 5 litre su gidiyor. Bir evde bir insan 5 defa tuvalete gitse 25 litre su harcıyor. El yıkadığımız lavabodan rezevuara bir bağlantı yapılsa ki -Japonlar bunu yapmış – el yıkadığımız su rezervuarda (sifon) birikecek, basacağız ve gidecek.Ben böyle iyi niyetimle su israfına kendimce çözümler üretmeye devam ederken Devletimiz de bu konularla ilgili çalışmalar yapmış. İki ayrı konuda yönetmelikler hazırlamış:
Birincisi yağmur suyu hasadı.
Bununla ilgili zorunluluk, planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde 23 Ocak 2021 tarihinde getirilmiş.
Diğeri yağmur suyu hasadı ile ilgili ayrı bir yönetmelikte de toplama,depolama ve deşarj sistemleri konusu var.Bunun tarihi daha eski 2017 tarihli…
Yine planlı alanlar tip imar yönetmeliği 36. maddesi, su deposu zorunluluğu ve kapasitesinden söz etmekte.Buraya kadar her şey beni tam mutlu etti diyecektim.
Bazı Belediyeler imar plan notlarında değişiklik yaparak 12 daireye kadar olan binalarda su deposu zorunluluğunu kaldırmış.” diye bir duyum aldım Bu durum beni çok şaşırtı.
Yönetmelikler belediye meclis kararı ile esnetilebiliyor mu?
Burada bir hukuk tartışması var.Ben yönetmelikler daha üstte biliyordum.Ama anlaşılan meclis kararı ile alınan plan notları daha üstte ..
Ancak ne olursa olsun,binalarda yönetmelik ile getirilen su deposu zorunluluğunun esnetilmesi su koyuvermektir .

Yazarın Diğer Yazıları