Ozan Sönmez

YIne yeni yeniden cambaza bak

Ozan Sönmez

Çeyrek asırdır toplumsal sorunların içinden çıkılamaz seviyeye geldiği her dönemde pişirilip pişirilip önümüze konulan “yeni anayasa” tabağı yeniden en şatafatlı haliyle servis edilmeye çalışılıyor.

--------

Kadın cinayetleri, artan madde bağımlılığı ve intiharlar, normalleşen şiddet olayları, hayvan katliamları, deprem riski, siber zorbalık, düzensiz göçmen sorunu, hayat pahalılığı, sonu gelmeyen vergiler, gıda sektöründeki skandallar, eğitim sistemindeki aksaklıklar ve yargının caydırıcılık konusundaki yetersizliği gibi hayati konularımız çözüm beklerken sürpriz bir şekilde ortaya atılan “yeni anayasa” söylemi ile toplumun dikkati yine konuşulması gerekene değil konuşulması istenene çekilmeye çalışılıyor.

--------

Anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açma çabası, bıraksan birbirini boğazlayacak siyasilerin ortaklaşan söylemleri, terör örgütü ele başının durumuyla ilgili kalemşörlere yazdırılan yazılar, düzenlenen mitingler, sınır komşularımız Suriye ve Irak’taki gelişmeler; siyaset mecrasının hareketleneceğine ve yakın tarihimize damga vuran siyasi ittifakların yeniden “çıkar odaklı” dizayn edileceğine dair sinyaller vermeye başladı. Milletimizin gerçek gündemini oluşturan yukarıda bahsettiğim ve benzeri hiçbir sorunun çözümü için kayda değer adımlar atılmazken yaratılmaya çalışılan suni yeni anayasa gündemine karşı en güzel cevabı; gelin onurla ve gururla muhafaza ve müdafaa ettiğimiz anayasamızın ilk dört maddesiyle verelim.

---------

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

---------

Cumhuriyetle kalın, hoşçakalın...

Yazarın Diğer Yazıları