Psikolog Hazal Sansür

Pomodoro Tekniği

Psikolog Hazal Sansür

Merhabalar! Bu yazımda birlikte pomodoro tekniğini inceleyeceğiz. Üniversite sınavına aylar kala birçok öğrencide sınav kaygısı ortaya çıkıyor. Sınav kaygısının en temel nedenlerinden biri, konuların yetişemeyeceği düşüncesidir. Ders çalışırken veya tamamlamamız gereken önemli bir görevin olduğunda, zamanı verimli kullanmak önemli rol oynuyor. Bu süreçte, pomodoro tekniği etkili bir zaman yönetimi yöntemidir. 1980’lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi yöntemi geliştirildi. Buna ‘Pomodoro Tekniği’ ismi verildi. Pomodoro İtalyancada domates demektir. Bu teknik ismini Franscesco Cirillo’nun kullandığı domates şeklinde zamanlayıcıdan alır. Bu tekniğin temeli kısa zamanlı çalışma süreleri ve mini molalardan oluşur. Pomodoro tekniği doğru kullanıldığında mükemmel bir zaman yönetimi aracıdır. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda konsantrasyon güçlendirdiği de gözlemlenmiştir.

Peki nasıl uygulanır?

-İlk olarak yapmanız gereken görevi tanımlamalısınız.

Göreviniz herhangi bir ders konusu veya iş konusu olabilir. Unutmayın, pomodoro tekniği özellikle ertelediğimiz konularda bize daha çok yardımcı oluyor.

-25 dakikalık zaman dilimleri için alarm ayarlayın.

Ayarladığınız 25 dakikalık zaman dilimi ilk ‘’pomodoro’’ olsun. Dikkatinizi dağıtan herşeyi ortamdan kaldırıp, zamanı verimli değerlendirin.

-5 dakikalık mola verin.

Kesintisiz çalışma dönemi pomodoro tekniğinin yalnızca bir bölümüdür. Molalar da çalışma aralıkları kadar önemli. 25 dakikalık çalışma dönemi bittikten sonra durun ve 5 dakika mola verin. Bu 5 dakikalık sürelerde bir şeyler içebilirsiniz veya biraz hareket edebilirsiniz. Kısacası moladayken, çalışmak dışında her şeyi yapabilirsiniz.

-Döngüyü 3 kez tekrar edin.

25 dakikalık, 4 kez ‘’pomodoro’’ tamamlamak, 1 tam döngüyü tamamlamak anlamına gelir. Dördüncü pomodoro haricinde her bir 25 dakikalık çalışma/5 dakika mola ile ödüllendirilmelidir.

-Döngünü 4 kez tekrar ettikten sonra uzun bir mola verin.

Araştırmalara göre, dördüncü mola için en ideal zaman aralığı 20 ile 30 dakikadır. Bu dinlenme döneminde öğle yemeği yiyebilir, telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

-Döngüyü çalışmanızdan verim alana kadar tekrar ettirin.

Ders çalışma teknikleri pomodoro yöntemi ile tamamlandığında, bu işleme ders çalışman gereken süre bitinceye kadar devam et.

Merak ettiğiniz sorular için ulaşabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları