Sultan TANGÖREN

Almanya'ya göç eden bir kedinin hikayesi: O artık miyav yerine miau diyor

Sultan TANGÖREN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre  yüzde 53 artarak 714 bin 579 oldu. Göç eden nüfusun  yüzde 55,2'sini erkekler, yüzde 44,8'ini ise kadınlar oluşturdu. Peki, kaçını kediler oluşturuyor? Geçtiğimiz yıl içerisinde bir arkadaşım kedisini de alıp Almanya'ya taşındı. Kedi Badem ne olduğuna anlamadan bir kafesin içerisinde kendisini Almanya'da buldu. Şimdilerde pek çoğumuzdan şanslıymış gibi görünen Badem'in hayatında neler değişti?

Yeni bir ev, yeni kokular, yeni sesler

Yeni her zaman en iyisi değildir. Özellikle de kediler için. Gurbetçi Badem'de yeni evine ilk girdiğinde bir köşede pustu kaldı. Günlerce tedirgin bir halde güvende olduğundan emin olana kadar yemeden içmeden kesildi. Ne gördüğü eşyalar aynıydı, ne kokular, ne de sesler. Yeni ev çok yabancıydı.

Irmağının akışına ölürüm Türkiye'm

Badem pencerenin önünde içeri sızan güneşin tam vurduğu yerde uyumayı çok severdi. Ama Almanya onun alışık olduğundan daha serindi, havası çoğunlukla kapalıydı. Bir kedinin bile içini karartacak kadar kapalı. Yeni evin penceresinden dışarıya bakarken, içinde bir hüzün vardı; alışık olduğu güneşli ve sıcak Türkiye’ye duyduğu özlem.

İnsanlar için güvenli kediler için güvensiz sokaklar

Almanya'da sokaklar daha düzenli ve trafik yoğunluğu daha farklı olduğundan bir kedi için güvenlik endişesi artabiliyor. Alışık olduğu düzensizlik içindeki düzen orada yoktu. Artık, her şey çok düzenliydi, ama o eski karışıklığı, alışık olduğu sesleri ve hareketliliği özlüyordu. Kediler bazen düzeni değil, onları özgür hissettiren düzensizliği isterler.

Dil hepimizin sorunu

Almanya'da bir kedi birilerinin ona dur demesini anlamayabilir. Hoş zaten Türkçe dense de umursamaz ama en azından mama denildiğinde anlamayı diler. Ayrıca oradaki kediler bile  miyav yerine miau diyor. Başlarda kendine özgü miyavını bırakmayan Badem de artık alman kediler gibi miau sesini çıkarıyor.
Alman kediler

El her yerde el. Kendi memleketinin kedisi gibi olur mu? Bir yabancı kedinin varlığı Badem'i strese sokmak için yeterli bir sebepti. Farklı bir yaşam, farklı bir dil ve farklı bir dünya. Almanya’da yaşamak, kendi memleketinin kedisiyle olmayı arzulayan bir Badem için başlangıçta büyük bir zorluktu.

Mama değişimi

Türkiye'de yediği mamalara alışan Badem 7 kilonun üzerinde Almanya'ya gitti. Ama bu Almanların mamaları bile bir farklıydı. Alışmak zaman, biraz da kilo aldı götürdü ondan. Neyse ki artık obezite gibi bir sorunu olmayacak.

Badem’in Almanya’daki hikayesi, kedilerin de insanlar gibi bir yerden başka bir yere göç ederken karşılaştıkları zorlukları, adapte olma sürecini ve kaybettikleri alışkanlıkları gözler önüne seriyor. Türkiye, hem insanlar hem de kediler için pek çok güzellik barındıran bir ülke. Güneşi, havası, sokaklarının neşesi ve sevdiklerimizle tanıdık, sıcacık bir ülke. Ancak bazen burada yaşamak, Almanya'da yaşamaktan daha zor olabiliyor; ekonomik zorluklar, güvenlik endişeleri ve geleceğe dair belirsizlikler, pek çok insanı göç etmeye zorluyor. Diğer kedilerin yediği mamalar, güvenle yürüdüğü sokaklar, daha kolay sahip olunabilen oyuncaklar daha çekici gelebiliyor. İşte o zaman bir bilet bir kedinin tüm hayatını bir günde değiştirebiliyor

Yazarın Diğer Yazıları