"e-Devlet'ten artık sadece ehliyet randevusu almayacak, SGK hizmet dökümüne bakmayacaksınız. e-Devlet üzerinden giriş yaparak aşık olacaksınız." Desem kaçınız inanırsınız? Hepimizin bildiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025 yılını ‘Aile Yılı’ ilan etti. Şimdi genç çiftlerin aile kurması için sosyal konut, kadınların çalışma hayatına devam edebilmesi için düşük maliyetli kreşler gündemde. Öte yandan Japonya'nın doğum oranlarını artırmak amacıyla, bireyleri eşleştirmek için yapay zeka destekli arkadaşlık uygulaması geliştirdiği ortaya çıkmıştı. Bu konu arkadaş ortamımda konuşulsaydı "Ne gerek var abi yaaa" falan derdim. Ama bu konuyu bu köşeye taşırken farklı bir perspektiften bakmam şart oldu. Ben de şu soruyu ortaya attım "Türkiye'de devlet yapay zeka temelli bir çöpçatanlık uygulaması geliştirseydi nasıl olurdu?
e-Devlet üzerinden giriş yapardık
Türkiye'de devlet yapay zeka destekli bir çöpçatanlık uygulaması geliştirseydi muhtemelen e-Devlet üzerinden giriş yapardık. Böylece medeni durumumuz, yaşımız gibi konular doğrulanmış olurdu. ilişkiye dürüst başlamak ve mağduriyetleri önlemek için e-Devlet üzerinden sisteme giriş gayet makul. Bak ben bunu onaylıyorum.
Kızılcık Şerbeti diye bir dizi olmazdı
Eğer Türkiye'de devlet destekli çöpçatanlık uygulaması ile aileler kurulsaydı Kızılcık Şerbeti diye bir dizi olmazdı. Yapay zeka algoritması ile herkes kendi kültürel değerine uygun biri ile evlenirdi. Sekülerler sekülerle, muhafazakarlar muhafazakarlar ile eşleşirdi. Doğa ve Fatih'ler maziye gömülürdü.
Devletten eşleşenlere çeyiz desteği
Aynı gelir grubundan çiftler eşleşir, memurlar memurlar ile evlenirdi. Devlet asgari ücret ile çalışan, düşük gelirli eşleşen çiftlere aile kurma yardımları, çeyiz destekleri gibi destekler sağlardı. Şimdi evlenecek çiftlere verilmesi gündem olan sosyal konutlar, böyle bir durumda yalnızca eşleşen çiftlere verilirdi.
Farklı gruplar uygulamadan engellenirdi
Eşcinsel ilişkilere izin verilmez. Farklı yönelimlere sahip kişiler uygulamadan engellenirdi. Bu durum insan hakları tartışmalarını beraberinde getirir, yurt dışı kıyaslamaları yapılırdı.
Sosyal medyada kaos çıkardı
Söz konusu uygulama sosyal medyada kaos çıkarırdı. Bir grup kullanıcı devletin ilişkiler ve özel hayat üzerinde bu kadar etkili olmasını eleştirirdi. Vatandaşların özgür iradesinin elinden alındığını ifade eden paylaşımlar yapılırdı. Bir grup kullanıcı ise devletin bu girişimi sayesinde mantıklı evlilikler yapıldığını, aile kurumunun temelinin güçlü inşa edildiğini ve devletin desteğinin güven verdiğini duyururdu. İki grubun paylaşımlarının altında ise diğerine hakaret eden yorumlar olurdu.
Eşleşme vergisi alınırdı
Devlet o kadar uğraşmış, yapay zeka algoritmalı çöpçatanlık uygulaması geliştirmiş. Tabii ki eşleşme vergisi de alınırdı. Aksi mümkün mü? 2025 Türkiye'sinde.
Ben biraz hayalperestim kabul. Ama her şey devlete bağlanırken aşkın bağlanması çok uzak bir fikir de değil. Hem Türkiye'de yapay zeka destekli çöpçatanlık uygulaması olsaydı sıradan bir uygulama değil oldukça ilginç olurdu. 90'lı nesli vurmaz biz yaşlandık ama kim bilir gelinlerimiz ya da damatlarımız yapay zeka onaylı olur. İşte o zaman isteme törenlerinde "gençler birbiri görmüş beğenmiş, bize de saygı duymak düşer" yerine " gençler birbiri ile eşleşmiş, devlete de evlendirmek düşer" falan deriz. Peki, siz sayın okuyucum. Siz yapay zeka onaylı bir evlilik cüzdanına imza atar mısınız?