Tuğrul Emre Kaya

6284 burada 38 nerede

Tuğrul Emre Kaya

İş kurarken, siyasette, ticarette kadınlara pozitif ayrımcılığı ısrarla savunanlardanım. Çünkü bir kadının ve anne ise görevi 7/24 devam ediyor. Bir erkek, mesaisi 9’da başlasa 18’de biter ve eve gelince hizmet bekler. Kadın öyle mi? Temizlik, ütü, çocukların dersleri, kursları, yemek. Bir de girişimci ise işine vakit ayırmak.

Sadece Hukuka giriş, Anayasa Hukuku ve İdare Hukuku gibi temel bilgilerini aldığımız üniversite hayatında öğrendiğim, iş, stk ve siyasi hayatta tecrübe edindiğim, pratik ve teoride geliştirdiğim hukuki bilgim ile 6284.madde üzerine çözümsel bir eleştiri sunacağım.

Bir düşünün; çocuğunuzun gittiği okul veya kursun müdürü bir kadın olsun. Siz de bir erkek veli olarak gördüğünüz eksiklikler ve yanlışlar için Milli Eğitime dilekçe verin. Sonrasında elinize Madde 6284 ‘den uzaklaştırma kararı geçsin. Kanun kesin bir dille belirtiyor ‘’ispata gerek olmayan kanunlardan’’ diyerek, araştırmadan, delil ve ispat istemeden başvuran her kadın için veriyor bu kararı. Maddi veya manevi zarar görüp görmediğinize bile bakmıyor. İşin tuhaf tarafı eş veya sevgili olmanıza gerek yok. Bir veli için bile verilebiliyor uzaklaştırma kararı. Ya da ev sahibi iseniz kiracınız kötü niyetli bir kadın ise ne telefonla ne de yüz yüze kiranızı istemekten bile hakkınızda uzaklaştırma kararı alınabilir.

Ama iş Anayasa mahkemesine gidince , Anayasa Mahkemesinin kararı net : Anayasa’da güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkı gereği itiraz merciince başvurucuların beyan ve delillerinin etkili bir şekilde incelenmesi ve karşılanması gerektiğini belirterek söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle başvurucuların gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine hükmederek, yapılan başvuruların, anılan kararlarda açıklanan ilkelerden ve ulaşılan sonuçtan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamakta olduğunu ve bu doğrultuda başvurucunun Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerektiğini yani delillerin incelenmesi ve adil yargılanma hakkının elinden alındığını açıkça ifade ediyor. Masumiyet karinesi kapsamında yer alan ve iddia edenin iddiasını ispatla yükümlü olması kuralı, Anayasa’nın 38. maddesinin gerekçesinde de açıkça ifade edilmiştir. Fakat 6284’e göre bu karar yukarıda bahsettiğim şikâyet dilekçesi veren veli için mağduriyet oluşturmuştur.

6284 Kadını korur sonuna kadar inanıyorum. Psikolojik şiddeti ispatlamak zor. Kadını korurken, kadına karşı yapılan şiddete de CMK’da ağır cezalar vermek gerekli. Fakat velinin suçu ne? Veliyi korumayalım mı? İftiralarla veliye adaletsizlik mi yapalım? 6284’ü uygularken; Masumiyet karinesi ilkesi, Lekelenmeme hakkı ilkesi, Suç oluşmadan ceza verilemez ilkesi, Suçun belirliliği ilkesi, İddia sahibinin ispat yükümlülüğü ilkesi, Kanun önünde eşitlik ilkesi, Kötü niyete fırsat vermeme ilkesi, Adil yargılanma hakkı ilkesi Hukuki dinlenilme hakkı ilkesi, Savunma hakkının kısıtlanmaması ilkesi gibi birçok kanunu çiğneyelim mi?

6284’ü kötü niyetleri için kullananlar için, erkeklere korunmak için bir kaç tavsiye vermek istiyorum; Bir kadınla aynı ortamda yalnız kalmayın, kalmak zorundaysanız, telefonunuzun kamera veya ses kaydı açık olsun. Bir kadınla asansöre tek binmeyin. Toplu taşımada kadın yanına asla oturmayın. Yoksa mahkemelerde tacizci olmadığınızı aklamakla uğraşırsınız. Fakat kadının beyanı esastır diyecekler ve kendinizi cezaevinde bulacaksınız. Açıkçası potansiyel suçlu ve sapık konumunda erkekler.

Anayasa çalışmaları yaparken, CMK’da düzenlemeler yapılırken umarım Hukukun Üstünlüğü ilkesi korunurken, bir tarafı mağdur bir tarafı mağrur yapan maddeler dikkatlice izlenir. Kızılcahamam’da başarısızlığın nedenleri üzerine çalışma yaparken; Rhapsody filminden etkilenip 6284’e katkı yapıp, meclise getiren, başarısızlığın ve oy kaybının en başında olan hanımefendi umarım bir sunum yapmıştır.

Kadını korurken erkeğin mağdur olmayacağı, insan haklarını korurken sokak hayvanlarının canlarının korunduğu, zenginin gemisi yürürken, fakirin teknesinin su almadığı günlere…

 

Yazarın Diğer Yazıları