Tuğrul Emre Kaya

Kurallar ve Meclis

Tuğrul Emre Kaya

Hayatı düzenleyen ve insanlar arası iletişimi, birbirlerine nasıl davranması gerektiğini belirleyen 4 ana konu vardır. Ahlaki, Dini, Görgü ve Hukuki konular. Aslında insanlar birbirine ahlaklı şekilde davranıp biraz görgülü olsalar zaten hukuki yaptırım ve cezalara maruz kalmayacaklar. Din ise zaten bunların hepsini kapsıyor. Fakat gerçek dini bilmemenin, dini sadece şekil olarak benimsemiş, ahlak ile kişisel çıkarların arasına sıkışmış, görgüyü eziklik ve zayıflık gören bir yapıda hukuk sadece angarya işler yapar. Ama ne tuhaftır ki, insanlar hep hukuktan, hukuksuzluktan ve adaletten şikâyet ederler. Yine insan yine insan ve yine insan. İnsan olabilmek akademisi ile bu 4 dört maddenin uygulanmasını, gerekliliğini anlatmak ve sertifikalı bir eğitim şart. Katılmayan ya da kalanın vatandaşlığı dondurulacak ki gerçek vatandaş ve yurttaş olmanın ne olduğunun kıymeti bilinsin.

Nereden böyle efkarlandın derseniz, meclis toplantılarında anma mesajlarından sonra aklıma geldi. Bir taraf kendi görüşünden öleni anıyor, diğer taraf kendi görüşünden olanı. Madımaktaki katliamı, bir o kadar giden canları bile anmak hep CHP grubuna düşüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ve Karabağlar Belediyesi Meclisi Üyesi Kazım Erten, AK Parti grubunun bu eksiğini kapattı ve güzel bir konuşma ile andı. Ölenler bile insanlıkta buluşturamıyor, sağlar nasıl birleştirecek deyip konuyu fazla uzatmadan meclis toplantı gözlemlerime geçmek istiyorum.

Son Konak Belediye Meclis toplantısında, AK Parti Konak Meclis üyeleri iyi defans ve hücum yaptılar Taner Deniz, İsmail Özen, Emrah Erol ve İlhan Önen güzel noktalara temas ediyorlar. Diğer meclis üyelerinin adaylık listesindeki sıralamalarında keşke meclis performanslarıyla doğru orantılı olabilseydi. Ne söz alıyorlar, nede hazırlık yapıp geliyorlar. Konu bir ara roman mahallesine geldi, mahallenin dertleriyle alakalı. Son zamanlarda benimde dikkatimi çekmişti, AK Parti Konak’ta romanlarla neden ilgilenmiyor?  İzmir gibi bir yerde geçen dönem roman milletvekili şansı verilmesine rağmen bu şansını kullanamadı Cemal Bekle ve İzmir. Vekilliği boyunca Metin Özçeri’yi saf dışı bırakmakla uğraştı. Bu kavgayı iyi değerlendiren CHP ise romanlara sahip çıkıp oylarını aldı. Sonrasında AK Parti Konak İlçe Başkanlığıda roman mahallesine küstü. Oysaki çok iyi tanıdığım romanlar ve roman mahallesi sakinleri devletçidir, milliyetçidir ve bir adım atana on adım atarlar. Seçim süresince zayıf bir çalışma yapılan roman mahallelerinde artık AK Parti’nin ağırlığının olmadığı görüyorum.

İzmir’e yeniden Ahmet Sami Ceylan…

İzmir teşkilatlarının aslında aşina olduğu, yakından tanıdığı fakat yeni yönetimler ve yeni ilçe başkanlarının pek tanımadığı tecrübeli, teşkilatların her kademesinde çalışmış başarılı, stratejik ve ekipçi bir il koordinatörü şansını iyi kullanmalı. En azından yeniden tekrar yapılanma sürecinde, sahada siyaset nasıl yapılır? Küskünler ve eski emektarlar nasıl kazanılır? Yeni yol haritasının uygulanmasında iyi bir yol göstericidir Ceylan. Kendisi de bir çok haksızlığa, ihanete uğramış olmasına rağmen yeri geldi makam ve  mevkisi olmadan koşturdu.

Emekli maaşlarının akıbeti, yaz gelmesine rağmen ucuzlamayan yaz meyveleri, artan kiralar, tatil maliyetleri, yaklaşan üniversite ve okul kayıtları, yetmeyen maaşlar şu an herkesin zihninde iken bu yazdıklarım radarlarına bile girmiyordur eminim. Son 15 senelik bir analiz ve yol haritasıyla yeni bir yazı çalışması hazırlığı içerisindeyim. Bir görünen bir görünmeyen kısımları var bu konuların. Bir devlete bakan diğer yandan insanın güdümünde olan teşhis ve analizler var.

UYARI : Sokak hayvanları yasasının yasallaşmasını; anlatım, uygulama ve pratikte iyi anlatıp uygularsa AK Parti toplumda büyük bir teveccüh kazanır. İyi barınaklar, okullarca barınak gezileri, barınaklarda ücretsiz kahvaltılar vs.. gibi barınak şartlarını güzelleştiren bir yerel yönetimler bu işi başarır. Ama başarmak için kadro lazım, samimiyet lazım. Hataları, yanlışları dile getirmek lazım. Yoksa bu yasa % 10 oy götürür benden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları