Tuğrul Emre Kaya

Küseceksek oynamayalım

Tuğrul Emre Kaya

Siyasiler ve siyaset yapmak için yönetim kuruluna giren kişilerin yaptıkları, konuştukları, beşeri, insani hal ve hareketler başta oy veren vatandaşlar olmak üzere basınında hep radarındadır. Söylemleri ile yaptıkları tutuyor mu? Güven veriyor mu?  Gibi konular hep mercek altındadır.

Bir Kızılderili Atasözünde: Dinle, yoksa dilin seni sağır eder. Yüzleş, yoksa kalbin seni esir eder. Anla, yoksa zihnin seni deli eder. Dinlemeyen, yüzleşemeyen ve anlayamayan birisinden yönetici, siyasetçi ve idareci olamaz.

Eleştirileri dinlemeyen, kulak asmayan hatta eleştirenlere cephe alıp sosyal medyadan silen bir siyasetçi, hatasını anlamayan, anlamak istemeyen, beklentisiz ve menfaatsiz uyarıda bulunanları negatif enerji tüketenler olarak algılayan, seçim sonrası hataları ile yüzleşemeyen siyasiler ise siyasi bir mefta olarak anılmaya mahkûmdur.

Dinlemeyen, eleştiriye kapalı olan ve yüzleşemeyen siyasetçi profillerini inceliyorum ve ortak noktalarının   %90’ının bürokrat olduğunu görüyorum. Bürokratlığa seçim süresince ara vermiş, ya da daha büyük bir makam için aday olmuş bürokratlardaki bu hastalıklı durumun izahını da şöyle buldum: Altında, emrinde çalışan birçok memur olması, çalışanların doğru, yanlış her şeye evet demesi siyasi hayatına da tezahür ediyor ve onaylanmak istiyor.

Bir bürokratın doğrudan Bakanlık yapması çok ayrı bir durum, sahaya inip seçim çalışması yapması çok farklı bir durum. Bir diğer garip durumda şu ki; Seçim zamanı sahada fikir ayrılığı yaşadığı bir vatandaş ile yarın kamuya döndüğünde karşılaştığında yaşayacağı o çelişkili durum. Tarafsızlık, şeffaflık ve eşit davranma gibi birçok mesleki durumun dejenere olması gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Son kulisler

İzmir’de AK Parti eski vekillerin unutulduklarını düşündüklerinden olsa gerek, il başkanlığı için kulis yaptıkları konuşuluyor. Genel Merkez’in İl Başkan Adayı aramadığını ve Büyükşehirlerde tek devam edecek kişinin Bilal Saygılı olduğunu belirteyim ki, bu sıcaklarda fazla yormasınlar kendilerini.

Bir diğer kuliste Belediye Başkan Adayı olan bir vekilin, aday olduğu ilçenin ilçe başkanı ile arasının limoni olduğu ve değiştirmek istediği. Bir koltuğa iki karpuz sığmayacağını, o ilçede ki başarısızlığın asıl nedeninin belediye başkan adayının hataları ve stratejileri olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

Son bir kuliste Ankara’dan, Berat Albayrak geri geliyor ve bürokraside büyük değişim olacağı ile ilgili söylenti dolaşıyor Ankara kulislerinde.

Yazarın Diğer Yazıları