Tuğrul Emre Kaya

Vicdanı Olan Okusun

Tuğrul Emre Kaya

İzmir’de köklü bir okulda başlıyor yazımızın konusu. İçerisinde; AK Parti’ye oy kaybettiren sinsi bürokratları, devletin itibarını zedeleyen memurları, vatandaşın ve velilerin ülkemize olan güvenini sarsan olaylar zincirini kapsıyor.
 
Okulda çocuğunun gözüne kalem gelmesi ile skandallar zinciri başlıyor. Okuldaki asayiş, güvenlik ve olayların örtüldüğü bir ortam ile karşılaşan veli hemen olayı İzmir Milli Eğitim Müdürüne aksettiriyor. İl Milli Eğitim müdürü ise hemen talimat verip, ertesi gün soruşturma açılsın diye talimat veriyor. Sonrasında ise daha bilgisayar ortamına geçmeyen şikâyet dilekçesi Okul Müdürünün erkek arkadaşına ulaşıyor. Özel hayat ve kişisel olduğu için detay vermeden şunu ifade edebilirim ki; okul müdürünün erkek arkadaşı evli ve aralarında imam nikahı olduğunu belirten şahitlerin ifadesi var. Konumuz magazin olmadığı için kısa kesiyorum. Şikâyet konusu ise okulda taciz iddiaları. Okul müdürünün okula getirdiği bir arkadaşı ile, milli eğitime haber vermeden kurs açıyor ve kursta o arkadaşı kız öğrencileri taciz ediyor. Konu savcılığa intikal etti ve o arkadaşı cezaevine girdi. Fakat okul müdürü soruşturma dosyasındaki ifadesinde, ‘’veliler ile anlaşmış, tamamen ailelerin kontrol ve sorumluluğunda kendi talep ettikleri bir kurs etkinliğidir. Adı geçen kurs öğretmeni ile herhangi arkadaşlık bağım yoktur, kişiyi tanımam bu nedenle toplanan hiçbir belge ilçe milli eğitime yollanmadı. ’diyerek tam sıyrılıyordu ki, tacizci kurs eğitmeninin cezaevinden yazdığı dilekçesinde özetle; " müdürü daha önceki okuldan tanıdığı, müdürün imzasıyla salon kiraladıklarını ifade ederek, müdürün beyanını çürütmüştür.
 
Buraya kadar gururlandık, devletimiz ile gurur duyduk fakat sonrasında bu süreçte boş durmayan müdürün erkek arkadaşı, veli ile görüşme talep ediyor, dolaylı iş ve para teklifi ediyor. Baktı ki veli tamah etmiyor, sonra tehdit kartını çıkarıyor. Seni savcılığa vereceğiz, yüksek makamlarda tanıdıklar var, seni mahkûm edeceğiz diye ekliyor ve düğmeye basıyorlar. Okul müdürü bunu hazmedemeyip şikâyet eden veli hakkında, kadının beyanı esastır beyanı ve 6284 kanununu kendine siper ederek veliye karşı uzaklaştırma aldırıyor. 4 ay süren uzaklaştırma kararı sonrası ise ‘’huzur ve sükunu bozmak’’ TCK 123/1’e göre dava açıyor. Dava uzlaşmaya gitmiş. Uzlaşma avukatının veliyi araması sonucu asıl şok eden olay vuku buluyor. Uzlaştırmacı avukat, okul müdürünün tek bir şartla davayı çekeceğini ifade etmiş, ‘’Velinin çocuğu okuldan alması’’ şartıyla. Düşmanın bile bir savaşta, bir kavgada bir hasmın bile çocuklar masumdur diyerek çocukları karıştırmamasına; bir eğitimci, bir müdür, bir öğretmen nasıl alet edebiliyor vicdanı ölmeyenlerin, vicdanına bırakıyorum.
 
Taciz olayını basından öğrenen veliler ise bilgi almak amacıyla okul aile birliğine talepte bulunuyor ve talep üzerine okul aile birliği WhatsApp’tan velileri, okul önünde olmalarını, müdürün bizzat velilere açıklama yapacağının söylüyor ve ertesi gün belirtilen saatte okula giden veliler ise karşılarında çevik kuvveti buluyor. Müdür, veliler tarafından gösteri yapılacağını söyleyerek devletin kurumlarını yanıltıyor, müdürün ve aile birliği başkanının olayla ilgili açıklama yapmadan velilere terörist muamelesi yapması ise yine vicdanları yaralıyor.

Kaymakamlık devletin itibarını yerde bırakmadı ve soruşturmayı : Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği 6.maddesi 4.fikrasındaki yönetmelik hükümlerine uyulmadığı,  görevinin gereklerini yerine getirmediği, Milli Eğitim Müfettişlerinin  inceleme soruşturmasında ise  müdürün, ilgili mevzuat esaslarının dikkate alınmadığı, okul aile birliğinin yönetimini karar sürecine müdahil etmeden kendi inisiyatifi ile karar verdiği" bu fiili ile ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna göre Kınama kararı verildiği, okul Müdürü  hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre "SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİNE", karar verilmiştir. Diyerek sonlandırdı.

Normal şartlarda bırakın idareci olmayı, böyle bir dosya ile memurluk hayatı sona erecek okul müdürünü, KİM ya da KİMLER koruyor?


 

Yazarın Diğer Yazıları